Slambys vegetariska receptsamling

Potatisrullar

Huvudrätter (98)
Fyllning:
• 3 medelstora potatisar (cirka 3 dl mosad)
• 2 tsk potatismjöl
• 2 msk kokos
• 1 msk sesamfrön
• 1 msk råsocker
• 2 finhackade färska chili
• 1 tsk färskriven ingefära
• 2 tsk garam masala
• ¾ tsk havssalt
• 2 msk färskpressad citron
• 3 msk färsk, finhackad koriander
Deg:
• 2 dl vetemjöl
• 1 dl chapatimjöl (finmalet grahamsmjöl)
• ¾ tsk havssalt
• 1 krm gurkmeja
• 1 krm chilipulver
• 2 msk smält avsvalnat smör
• ¾ tsk bakpulver
• ghi eller vegetabilisk olja att steka i
1. Koka potatisen med skalet på tills den är mjuk.
2. Förbered degen medan potatisen kokar. Blanda mjöl, salt, bakpulver, gurkmeja och chilipulver i en bunke och tillsätt därefter smöret. Häll i så mycket vatten att du får en medelhård deg. Knåda den 5 minuter eller tills den är mjuk och smidig. Lägg en lätt fuktad kökshandduk direkt över degen och låt den vila i ½ timme.
3. Skala potatisen och mosa den väl. Tillsätt kvarstående ingredienserna och blanda tills potatisen blir lite seg. Kör gärna några varv i en matberedare. Sprid ut fyllningen på en bricka och låt den kallna.
4. Kavla ut degen i lite mjöl till en rektangel ungefär 30x35 cm. Sprid ut potatisfyllningen jämnt på degen. Rulla ihop till en kompakt rulle och skär i drygt 1 cm tjocka skivor. Platta till dem så de behåller formen.
5. Värm ghi till ett djup av 2 cm i en stekpanna. När temperaturen nått 180 grader, tillsätt potatisrullarna en och en. Lägg i så många potatisrullar som du ledigt får plats med. Stek dem i 3-5 minuter på varje sida eller tills de är gyllenbruna. Låt rullarna rinna av på hushållspapper.
Variation: Potatisrullarna kan även ugnsbakas i 200 grader i cirka 20 minuter. Öka då bakpulvret med 1 tsk, smörmängden med 2 msk och lägg till ¾ dl grädde till degen. Vid festligare tillfällen, ersätt en potatis med färskost från 1 l mjölk i fyllningen