Pizza al taglioPizzabitar med spenat och pinjenötter |
Huvudrätter (97) |
Italiensk gatumat är underbar och pizzan är kanske mest berömd. Den har följt italienarna jorden runt var de än har slagit sig ner. Den härstammar från Neapel och originalpizzan, som är den godaste, är Margherita. En del pizzor, som den här pizza bianco eller vit pizza, har massor med god garnering bestående av spenat, russin, pinjenötter och olivolja. Tartes de blettes, som är så känd i Nice, liknar den här. Pizzabitar, crostini eller bruschetta kan också ha garnering bestående av aubergine, kronärtskocka eller karljohanssvamp och hyvlad parmesan. | |
4 portioner • ½ påse (7g) torrjäst • 250 g vetemjöl • ½ tsk salt • 4 msk extra jungfruolja Pizzagarnering • 4 vitlöksklyftor, tunt skivade • 1 tsk färsk rosmarin (kan uteslutas) • 2 tsk gourmetsalt Spenatgarnering • 375 g färsk spenat, sköljd • 100 g russin • 30 g pinjenötter, rostade i stekpanna • 2 msk extra jungfruolja • salt och nymald svartpeppar |
|
Montera plastkniven i matberedaren och lägg i jäst, mjöl och salt. Kör med pulsknappen för att blanda de torra ingredienserna. Tillsätt 1¾ dl ljummet vatten och 2 msk av oljan samtidigt. Kör i korta tag på 15 sekunder tills en mjuk deg har formats (inte en boll). Häll ut degen och knåda den för hand i 2 minuter. Daska ner degen i bakbordet så att gluten utvecklas. Lägg degen i en ren, oljad skål och vänd den en gång så att hela degen täcks. Ställ skålen i en stor plastpåse och låt stå och jäsa till dubbel storlek- ungefär 4 timmar. Ta upp degen och tryck ut den med oljade händer. Kavla ut den till en rektangel, lagom stor att skära i bitar tvärsöver. Gör små gropar i degen med fingrarna, strö över vitlök, eventuellt rosmarin och salt och droppa över 2 msk olivolja. Lägg över degen på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda pizzadegen i förvärmd ugn, 240°, i 20-30 minuter tills den fått fin färg och knaprig kant. Koka under tiden den fortfarande fuktiga spenaten med russinen och pinjenötterna tills spenaten blivit klargrön och precis mjuk. Rör i olja, salt och peppar och ställ åt sidan. Ta ut pizzan ur ugnen och häll spenatblandningen ovanpå. Skär den i bitar och servera, varm eller kall. |
|
|