Paj med grönkål och nötter |
Huvudrätter (93) |
En riktigt läcker paj hör hemma på det vegetariska bordet. Färsk grönkål är jättegott men svårt att få tag på. Broccoli blir nästan lika gott. Du kan ta vanlig ost istället för mozzarella och parmesan. Ungefär 3 dl riven ost är lagom. | |
Pajdeg: • 2 dl vetemjöl • 1 dl havrekli/gryn • 125 g kylskåpskallt smör • ½ dl iskallt vatten Fyllning: • 500 g färsk grönkål eller 1 stånd färsk broccoli • 4 msk riven parmesanost • 125 g mozzarellaost • 3 dl grädde • 1 tsk salt • 2 krm svartpeppar • 1 pressad vitlöksklyfta • 1 tsk torkad timjan • några hassel/val-nötter |
|
1. Börja med pajdegen: Blanda mjöl och kli. Skär det iskalla smöret i små kuber. Arbeta snabbt ihop mjöl och smör med vattnet till en grynig deg. Platta ut den och låt vila i kylskåp i åtminstone 30 minuter. 2. Värm ugnen till 200 grader. 3. Skär bort de grova stjälkarna från grönkålen och strimla därefter bladen. Eller dela broccolibuketten och skiva stjälken. Låt kålen få ett 10 minuters uppkok i osaltat vatten. Häll av vattnet. Skär mozzarellan i skivor. Vispa ihop grädde, salt, svartpeppar, pressad vitlök och timjan. 4. Kavla ut pajdegen och lägg den i en pajform på cirka 25-30 cm diameter. Strö parmesanosten över bottnen. Lägg på mozzarellaskivor, kålen och gräddblandningen. Grädda i 15 minuter. Strö över en näve nötter. Grädda i ytterligare 20-25 minuter tills pajen stelnat och fått fin färg. |
|
|