Slambys vegetariska receptsamling

Gyllene saffransbönor

Huvudrätter (90)
En mustig och kryddoftande saffransgryta med vanliga svenska bruna bönor, tomat, rotfrukter och frukt. Glöm inte att ge lite hetta med chili, vitlök och julkryddorna kanel, kryddnejlika och koriander.
• 5 dl kokta (2 dl okokta) bruna eller vita bönor
• 2 msk olivolja
• 1 paket (½ g) saffran
• 1 krm chilipeppar
• 1 tsk hela kryddnejlikor
• 1 tsk torkad koriander
• 1 vitlöksklyfta
• 1 stor gul lök
• 1 burk konserverade tomater
• 1 kanelstång
• 1 stor morot
• 1 bit kålrot
• (några gulbetor)
• 1 persiljerot eller palsternacka
• 2 äpplen
• 6 torkade aprikoser
• ½ dl russin
1. Lägg bönorna i blöt kvällen innan. Koka dem i nytt osaltat vatten tills de är mjuka men inte börjat spricka.
2. Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela rätten. Tillsätt saffran, peppar, nejlikor och koriander.
3. Pressa i vitlöken och lägg i grovt hackad lök.
4. Häll på konserverade tomater och lägg i kanelstången.
5. Skala morötterna och de andra rotfrukterna. Skär i slantar och mindre bitar.
6. Koka rotfrukter och den torkade frukten tillsammans med tomaterna och kryddorna tills rotfrukterna är mjuka, cirka 25 minuter.
7. Skär äpplena i klyftor och låt dem och bönorna koka med de sista 10 minuterna.