Gyllene saffransbönor |
Huvudrätter (90) |
En mustig och kryddoftande saffransgryta med vanliga svenska bruna bönor, tomat, rotfrukter och frukt. Glöm inte att ge lite hetta med chili, vitlök och julkryddorna kanel, kryddnejlika och koriander. | |
• 5 dl kokta (2 dl okokta) bruna eller vita bönor • 2 msk olivolja • 1 paket (½ g) saffran • 1 krm chilipeppar • 1 tsk hela kryddnejlikor • 1 tsk torkad koriander • 1 vitlöksklyfta • 1 stor gul lök • 1 burk konserverade tomater • 1 kanelstång • 1 stor morot • 1 bit kålrot • (några gulbetor) • 1 persiljerot eller palsternacka • 2 äpplen • 6 torkade aprikoser • ½ dl russin |
|
1. Lägg bönorna i blöt kvällen innan. Koka dem i nytt osaltat vatten tills de är mjuka men inte börjat spricka. 2. Hetta upp oljan i en gryta som rymmer hela rätten. Tillsätt saffran, peppar, nejlikor och koriander. 3. Pressa i vitlöken och lägg i grovt hackad lök. 4. Häll på konserverade tomater och lägg i kanelstången. 5. Skala morötterna och de andra rotfrukterna. Skär i slantar och mindre bitar. 6. Koka rotfrukter och den torkade frukten tillsammans med tomaterna och kryddorna tills rotfrukterna är mjuka, cirka 25 minuter. 7. Skär äpplena i klyftor och låt dem och bönorna koka med de sista 10 minuterna. |
|
|