NoriMaki |
Smårätter (9) |
NoriMaki är en typ av Sushi. Denna NoriMaki kallas KappaMaki (med gurka) |
|
• 65 g sushiris, ca 1 dl per port • vatten, ca 1 dl per port • risvinäger, ca 5 msk per kilo ris • ½ gurka • Nori-blad • 1 krm wasabi Verktyg • skål med vatten att fukta fingrarna i • bambumatta (Sudare) • Sushi-sked (Shamoji) |
|
1. Skölj riset noga i kallt vatten flera gånger tills vattnet inte blir grumligt när du rör om i riset. Lägg riset i en kastrull och slå på kallt vatten (drygt 1 dl per dl ris ) och låt riset stå och svälla i kastrullen cirka 30 minuter. 2. Koka upp riset utan lock och låt koka livligt i ett par minuter. Lägg på ett tättslutande lock och låt småputtra på svag värme i cirka 18 minuter. Lyft aldrig på locket under kokningen! 3. När riset kokat klart, ta kastrullen från plattan. Lyft av locket och lägg en kökshandduk över kastrullen så att den kan dra åt sig ångan. Låt sedan riset stå och dra i cirka 15 minuter. Lägg över riset i en bred skål och se då till att inte använda metall, som kan påverka risets smak. Använd en träslev för att försiktigt röra ner risvinäger. 4. Skär gurkan i långa stänger. 5. Rosta ett nori-blad på en platta eller i ugnen. Max 10 sekunder. Detta gör bladet lättare att rulla. 6. Lägg nori-bladet på bambumattan med den blanka sidan ner. Ränderna i nori-bladet ska ligga längs med snörningen i bambumattan. 7. Fördela riset på nori-bladet med lätt fuktade fingertopparna. 8. Gör en wasabisträng på riset tvärsöver nori-bladet, lägg gurkstavarna intill den. Rulla ihop rullen med hjälp av bambumattan ända fram till riskanten. Fukta den yttersta delen av nori-bladet med lite vatten. Rulla vidare tills nori-bladet fastnar. 9. Pressa lagom hårt över hela rullen med hjälp av mattan så att du får den önskade formen på rullen. 10. Servera sushin med soja, wasabi och inlagd ingefära. |
|
Det går att använda nästan alla typer av grönsaker i stället för gurka. Prova! En favorit är avokado. | |
Ursprung: Delvis från http://www.recept.nu. Delvis från How to make Norimaki, by Y. Ogata, June 15, 1990 |