Gryta med potatis & auberginerCianfotta |
Huvudrätter (88) |
Från Basilicata, Italien En idealisk rätt som passar som mättande vegetarisk huvudrätt. Påminner lite om fransk ratatouille. |
|
4-6 portioner • 600 g auberginer • 2 röda paprikor • 600 g mogna tomater • 1 kg potatis (helst en fast sort) • 2 gula lökar • 3 klyftor vitlök • 1 dl olivolja • 1 msk färsk oregano (eller 1 tsk torkad) • salt • nymalen peppar • 1 knippa bladpersilja |
|
Tillagningstid: 1 timme och 30 minuter. Vid 6 portioner ger varje portion 1100 kJ/260 kcal 1. Ansa och skölj auberginerna; skär dem i 2 cm stora tärningar. Salta och låt stå ca 30 minuter. 2. Ansa under tiden paprikorna och skär dem smått. Skålla, skala och kärna ur tomaterna och grovhacka dem. Skala potatisarna och skär dem i tärningar. Finhacka lök och vitlök. 3. Spola hastigt av auberginerna och torka med hushållspapper. Sätt ugnen på 200°C. Hetta upp olivoljan i en stor ugnstålig gryta. 4. Rör ner potatistärningarna och bryn dem runt om. Tillsätt den hackade gula löken och sedan aubergine och paprika i omgångar; fräs under omrörning. Smaksätt med oregano, vitlökshack, salt och peppar. Lägg tomathacket i grytan, blanda väl och lägg på ett lock. 5. Ställ in i ugnen ca 45 minuter. Finhacka persiljan och rör ner den i grönsakerna före serveringen. Smaka av med salt och peppar. |
|
Man kan även låta rätten sjuda på spisen i stället för i ugnen och göra den festligare med oliver, zucchini eller stjälkselleri. Den kan även beströs med färsk basilika före serveringen. | |
Ursprung: Det italienska köket Reinhardt Hess - Sabine Sälzer ICA Bokförlag |