Slambys vegetariska receptsamling

Auberginegratäng med tomat och mozzarella

Huvudrätter (83)
Läcker gratäng som inte är alltför avancerad. En smarrig tomatsås får puttra tillsammans med vitlök och basilika för att sedan hällas i en form med mozzarella samt aubergineskivor som panerats med parmesan och mjöl. Otroligt uppskattad rätt!
För 4 personer
• 1 kg tomater
• 2 gula lökar
• basilika några kvistar
• ½ dl olivolja
• 3 vitlöksklyftor
• 1 tsk salt
• 1 krm svartpeppar
• 1 msk olja
• 2 auberginer
• 1 dl parmesanost riven
• 1 dl vetemjöl
• 400 g grovriven mozzarella
1. Skär tomaterna i bitar, skala och skiva löken. Plocka basilikabladen från kvistarna.
2. Hetta upp oljan och fräs löken en stund tills den blir mjuk. Rör ner tomater, basilikablad och pressa i vitlöken. Låt småputtra i 15 minuter. Krydda.
3. Sätt ugnen på 175°C.
4. Smörj en form med olja.
5. Skär auberginerna i skivor. Blanda parmesanost och mjöl. Vänd aubergineskivorna i det. Varva tomatsås med aubergineskivor och mozzarella, avsluta med tomatsås och ost.
6. Grädda ca 40 minuter mitt i ugnen, tills auberginen blivit riktigt mjuk.
Servera med en sallad och ett bröd, pasta eller ris passar också bra till.
Ursprung: ICA Buffé nr 11, 1997