Auberginegratäng med tomat och mozzarella |
Huvudrätter (83) |
Läcker gratäng som inte är alltför avancerad. En smarrig tomatsås får puttra tillsammans med vitlök och basilika för att sedan hällas i en form med mozzarella samt aubergineskivor som panerats med parmesan och mjöl. Otroligt uppskattad rätt! | |
För 4 personer • 1 kg tomater • 2 gula lökar • basilika några kvistar • ½ dl olivolja • 3 vitlöksklyftor • 1 tsk salt • 1 krm svartpeppar • 1 msk olja • 2 auberginer • 1 dl parmesanost riven • 1 dl vetemjöl • 400 g grovriven mozzarella |
|
1. Skär tomaterna i bitar, skala och skiva löken. Plocka basilikabladen från kvistarna. 2. Hetta upp oljan och fräs löken en stund tills den blir mjuk. Rör ner tomater, basilikablad och pressa i vitlöken. Låt småputtra i 15 minuter. Krydda. 3. Sätt ugnen på 175°C. 4. Smörj en form med olja. 5. Skär auberginerna i skivor. Blanda parmesanost och mjöl. Vänd aubergineskivorna i det. Varva tomatsås med aubergineskivor och mozzarella, avsluta med tomatsås och ost. 6. Grädda ca 40 minuter mitt i ugnen, tills auberginen blivit riktigt mjuk. |
|
Servera med en sallad och ett bröd, pasta eller ris passar också bra till. | |
Ursprung: ICA Buffé nr 11, 1997 |