Slambys vegetariska receptsamling

Sötsura morötter

Carote in agro
Smårätter (76)
Från Piemonte, Italien
4 portioner
• 500 g späda morötter
• 1¼ dl vatten
• 1¼ dl torrt vitt vin
• 1¼ dl vitvinsvinäger
• 2 klyftor vitlök
• 1 msk socker
• 4 msk olivolja
• 1 bukett färska örtkryddor: rosmarin, persilja, mynta och lagerblad
• salt, peppar
• l knippa basilika
Tillagningstid: 25 minuter (+ 1-2 dagars marinering). En portion ger 670 kJ/1 60 kcal

1. Ansa morötterna och skär dem i ca 1 cm tjocka sneda skivor. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vattnet, vinet och vinägern och låt det bli varmt.
2. Skala och halvera vitlöksklyftorna och rör ner dem med sockret och olivoljan i kastrullen. Lägg även i kryddbuketten och tillsätt salt och peppar. Sjud långsamt under lock 10-15 minuter tills morötterna är mjuka.
3. Låt svalna något ta upp vitlök och kryddbukett; ta upp morötterna med hålslev och lägg dem i en skål. Sila kokspadet genom en finmaskig sil över morötterna. Täck över och ställ in i kylskåpet 1-2 dagar så att morötterna hinner utveckla smak. Serveras överströdd med färska strimlade basilikablad.
Inlagda grönsaker är inte bara utomordentligt gott utan dessutom lätt att laga i förväg. Det bästa man kan tänka sig när man väntar mänga gäster eller helt enkelt vill äta sig mätt på antipasti är alltså att planera en färgrik buffé. Efter ovanstående recept kan man också tillaga andra grönsaker av hjärtans lust, t.ex. zucchinistavar, smålök eller vita rovor.
Ursprung: Det italienska köket Reinhardt Hess - Sabine Sälzer ICA Bokförlag