Slambys vegetariska receptsamling

Stekta gröna tomater

Huvudrätter (75)
Frasiga utanpå, mjälla och lätt syrliga inuti - det är riktigt gott!
För 2 personer
• ca 300 g pasta
• 2-4 gröna tomater
• 1 dl vetemjöl
• 1 tsk salt
• 1 krm svartpeppar
• 1 dl sojamjöl
• 3 msk grädde
• 1 dl ströbröd
• 1 påse riven parmesan
• ca 3 dl olja till fritering
• 2 vitlöksklyftor
• ev. kajennpeppar
1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
2. Skölj och skär tomaterna i centimetertjocka skivor. Blanda vetemjöl, salt och svartpeppar på en tallrik. Vispa ihop sojamjöl och grädde i en annan och blanda ströbröd och parmesan på en tredje. Förbered pastan.
3. Vänd tomaterna först i mjölet, därefter i sojamjölssmeten och sist i ostbrödet. Tryck till så att paneringen fastnar och låt tomaterna vila på en bräda.
4. Hetta upp oljan sakta i en gryta eller låg panna, ca 180°C (en bit vitt bröd ska få fin färg och bli knaprigt på 1 minut).
5. Skala och krossa vitlöken lätt och fritera den svagt brun. Den får inte brännas, då blir oljan bitter i smaken. Ta upp vitlöken.
6. Fortsätt att fritera några tomatskivor i taget, vänd dem så att de blir fint gyllenbruna på båda sidor.
7. Smaksätt den nykokta pastan med 1 msk av den vitlökssmakande oljan, som inte får vara bränd. Krydda med grovmalen svartpeppar och ev. en nypa kajenn. Servera genast.