Slambys vegetariska receptsamling

Stekt svamp med vitlök

Funghi alla toscana
Smårätter (74)
Från Toscana, Italien
4 portioner
• 500 g färsk blandsvamp (t.ex. champinjoner, ostronskivling, kantareller)
• saften av 1 citron
• 3-4 klyftor vitlök
• ¾ dl olivolja
• 1 tsk smör eller margarin
• 2 msk tomatpuré
• salt, nymalen peppar
• 1 kvist färsk mynta (kan bytas ut mot persilja)
Tillagningstid: 45 minuter. En portion ger 540 kj/130 kcal

1. Rensa svampen väl, torka av den och skär den i mycket tunna skivor. Droppa över 1 msk citronsaft. Skär vitlöksklyftorna i tunna skivor.
2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Lägg i svampen i omgångar och stek den hastigt, ta upp den och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200°C.
3. Smält matfettet i pannan, rör ner vitlöken och låt den fräsa mjuk. Häll på resten av citronsaften. Rör ner tomatpurén, salta och peppra. Lägg nu i all svamp på en gång, blanda väl och smaka av.
4. Lägg upp svampen i en ugnssäker form och ställ in den 10 minuter i ugnen. Strö över mynta och servera rätten direkt.
Vill man ha mera smak fräser man ½ knippa persilja tillsammans med vitlöken.
Ursprung: Det italienska köket Reinhardt Hess - Sabine Sälzer ICA Bokförlag