Shitakigratinerad rotsellerimed apelsinbräserad gemsallad |
Smårätter (72) |
• 1 rotselleri, skalad och skuren i 1½ cm tjocka skivor • ½ kg Shitakisvampar (eller annan svamp) • 1 pressad citron • 2 schalottenlökar, finhackade • 1 krossad vitlök • Olivolja • 1 dl grädde • Bladpersilja hackad • Gräslök finskuren • Salt och peppar • 4 msk riven prästost Sallad • 2 gemsalladshuvud, delade på längden • 1 msk smör • Rivet skal och saften av 2 apelsiner • 1 tsk socker • Timjan • Salt och peppar |
|
1. Börja med att koka sellerin i lättsaltat vatten (tillsätt hälften av citronsaften), i ca 5 minuter. Låt sellerin rinna av på hushållspapper. Salta, peppra och stek sedan selleribitarna i olivolja så att de blir vackert bruna. Ta upp bitarna ur pannan och lägg dem i en ugnsfast form. Skär av ändarna på shitakin och dela den på längden. Hetta upp en panna, häll i lite olivolja och stek svampen med schalottenlöken och vitlöken. Häll i 1 msk av citronsaften när svampen är gyllenbrun, avsluta med grädden och låt den koka in några minuter. Vänd ner kryddorna, salta och peppra. Låt svampstuvningen svalna och fördela den sedan på selleriskivorna. Strö över rikligt med ost och gratinera på stark övervärme tills stuvningen får en läcker färg. 2. Smält smöret i en panna, fräs gemsalladen och strö över socker och timjan. Häll över apelsinsaften när salladen är lättbrynt. Smaka av med salt och peppar. Lägg på ett lock och låt småputtra ca 3 minuter, salladen ska fortfarande vara spänstig. Lyft upp och låt rinna av. Strö över det strimlade apelsinskalet. |
|
|