SamosasDegknyten med kryddig potatisfyllning |
Smårätter (70) |
Jag visste inte alls vad samosas var för någonting förrän jag fick smaka dem hemlagade på en fest. Den hölls av en god vän från Goa, den tidigare portugisiska kolonin på Indiens västkust. Goa är ett välbesökt ställe dit europeiska stranddiggare åker. I hans mammas version använder man färsk koriander och kardemumma i potatisfyllningen: verkligen gott. Degen görs på vanligt vetemjöl, men ibland använder man besan (graham eller kikärtsmjöl), och ibland blandar man båda sorterna. Den här gatumaten får mig att vilja åka till Goa så snart som möjligt | |
16 degknyten: 8 portioner Deg • 350 g vetemjöl • 1½ tsk salt • 6 msk ghi eller skirat smör • jordnötsolja, till fritering • söt chilisås, till servering Kryddig potatisfyllning • 4 msk ghi eller olja • ½ tsk spiskumminfrön, krossade • svarta frön från 6 krossade gröna kardemummapungar • 500 g potatis, skuren i 1 cm stora tärningar • 4 vitlöksklyftor, hackade • ½ tsk gurkmeja • 1 tsk salt • 125 g gröna ärter • 6 msk hackad färsk koriander |
|
Till fyllningen värmer man ghi eller olja i en stekpanna och fräser försiktigt spiskummin- och kardemummafrön tills de doftar, men passa på så att de inte bränns vid. Tillsätt potatisen och vitlöken och stek i flera minuter, rör om då och då. Tillsätt gurkmejan, salt och ärter och ¾ dl vatten. Rör om igen, lägg på lock och koka i 10 minuter till potatisen fortfarande är fast men genomkokt och vätskan har kokat in. Ta bort locket och rör sedan i koriandern och låt svalna. Till degen siktar man mjölet och saltet ner i en skål och rör sedan i ghi. Tillsätt 9 msk vatten och arbeta in lite i taget till en deg. Knåda i 2 minuter och kyl sedan i 25 minuter. Dela degen i 8 delar, kavla eller klappa sedan ut dem till 18 cm stora rundlar. Dela varje rundel i två delar, forma var och en till en strut. Låt ena sidan täcka den andra, pensla på lite vatten och försegla. Fyll struten med 1 rågad tesked fyllning. Pensla toppen och nyp ihop den, gör en krusig kant. Kyl och fortsätt så tills alla strutarna är fyllda. Fyll en wok eller stekpanna till en tredjedel med olja, hetta sedan upp den tills den är mycket het, 180°, eller tills en brödbit blir brun på 40 sekunder. Lägg i fyra samosas åt gången och fritera dem tills de är gyllenbruna, lite blåsiga och spröda, vilket tar 3-4 minuter. Vänd dem en gång under tiden. Ta upp dem med tång eller hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Håll dem varma medan du friterar resterande samosas. Servera dem med en söt chilisås. |
|
|