Slambys vegetariska receptsamling

Tortilla Wraps

vetemjölstotillas med uppstekta bönor
Smårätter (6)
Mexikanska gatukök är en orgie av färg, liv och aktiviteter och en oändlig variation av tortillainslagen mat, som tacos, flautas, burritos, enchiladas och så vidare, alla lika oemotståndliga. Tortilla wraps är en ledig modern version av den traditionella maten och passar bra till brunch och lunch eller som den allra bästa nattamaten för tequilavingliga rumlare - jag smakade dem allra första gången i Mexico Citys Zona Rosa efter en underbar fest. Den uppstekta bönröran måste vara tjock och kryddig: koka svarta bönor, finfördela dem i matberedare och blanda sedan i hackad vitlök, fräs bönröran med lite olja, spiskummin, chili, salt och oregano för att göra det hela kraftigare, kryddigare och fullproppat med smak. Lägg gärna till garneringen här nedan plus din egen favoritsalsa, hemgjord eller köpt om du har ont om tid.
8 stycken
• 8 majs- eller vetetortillas, 20 cm i diameter
• 250 g varma uppstekta bönor (refritos)
• 2 tsk hackad färsk jalapeno- eller serranochili
• ¼ sallatshuvud, t.ex. isberg
• 125 g lagrad cheddar, grovt riven
• 100 g urkärnade oliver, gröna eller svarta
• 250 g salsa
• 1¼ dl gräddfil
• 8 körsbärstomater, hackade (kan uteslutas)
• färsk koriander (kan uteslutas)
• 2 färska röda chili, hackade (kan uteslutas)
Salsa
• 4 salladslökar
• färsk korriander
• myntablad
• 2 tsk gourmetsalt
• 8 krossade kryddpepparkorn
Stänk lite vatten på tortillorna för att mjuka upp dem, slå in dem i folie och lägg dem i en förvärmd ugn, 180°, i 10-12 minuter tills de är varma och böjbara. Man kan också slå in dem i bakplåtspapper och värma dem i mikrovågsugnen på högsta läget i 3-4 minuter, eller slå in dem i folie och hetta upp dem i en bambuångkokare över kokande vatten i 5-10 minuter. Sprid ut 2-3 msk bönröra på varje tortilla. Tillsätt chili, sallat, ost, oliver, salsa och gräddfil, vik ihop tortillan från botten och sedan de två sidorna, som ett kuvert. Servera dem varma, eventuellt med körsbärstomater, koriander eller chili.

Till den färska salsan hackar man 4 salladslökar, lite färsk koriander och myntablad, 2 tsk gourmetsalt och 8 krossade kryddpepparkorn. Blanda, kyl och använd inom 2 dagar.