Slambys vegetariska receptsamling

Marinerad aubergine 1

Melanzane marinate
Smårätter (59)
Från Emilia-Romagna, Italien
4 portioner
• 3-4 små auberginer (ca 500 g)
• salt
• 2-3 msk smör eller olivolja
• ½ knippa bladpersilja
• ½ knippa basilika
• 6-8 salviablad
• 3 klyftor vitlök salt nymalen peppar
• ¾ dl vinäger
Tillagningstid: 1 timme och 10 minuter (+ 12 timmar för marinering). En portion ger 420 kJ/100 kcal

1. Skölj auberginerna och skär dem i ½-cm tjocka skivor. Skär bort skaftfästet. Salta skivorna, varva dem på en stor tallrik och täck med en andra tallrik med en tyngd på. Låt stå i minst 30 minuter.
2. Skölj auberginskivorna och klappa dem omsorgsfullt torra. Hetta upp 1-2 msk olivolja i en stor stekpanna. Lägg i auberginskivorna i omgångar och stek dem 2 minuter på varje sida. Tillsätt mera olivolja när det behövs. Ta upp de stekta skivorna ur pannan och låt dem rinna av väl på hushållspapper.
3. Finhacka persilja, basilika, salvia och vitlöksklyftor och blanda alltsammans. Varva auberginskivorna i en skål och salta, peppra och droppa över lite vinäger på varje lager. Strö också över av örtkryddblandningen. Täck över och ställ in i kylskåpet, låt stå över natten
De violetta äggfrukterna har nästan ingen smak eller egen särprägel och därför är det inte någon njutning att äta dem råa. Men när de steks, grillas, marineras och grytkokas utvecklar de ett överraskande temperament - de passar nämligen ihop med allt som kan kryddas kraftigt. De är omättliga när det gäller att suga upp het olja och annat fett, därför ska man alltid använda färska ingredienser och genast låta de stekta auberginerna rinna av på hushållspapper.
Ursprung: Det italienska köket Reinhardt Hess - Sabine Sälzer ICA Bokförlag