Korianderdoftande potatis- och linspuckar |
Smårätter (57) |
De här små »puckarna« går utmärkt att förbereda och ställa in i kylen för att steka senare. De är goda som tilltugg innan en middag (doppa dem då i hemlagad sweet chilidip) eller som tillbehör i stället för potatis. Om linserna lagts i blöt i ett par timmar blir koktiden kortare. | |
ca 25 st, 4 portioner • 1 dl gröna linser • 5 medelstora skalade potatisar av mjölig sort, t ex King Edward • Sojamjöl (för bindning) • 1 msk matolja • 2 vårlökar eller 3 schalottenlökar, finhackade • 1 vitlöksklyfta, hackad eller pressad • 1-2 cm chilifrukt, finhackad • ca 3 msk färsk hackad koriander • 1 tsk salt • 3 msk matolja till stekning |
|
Koka linserna i vatten i en kastrull ca 30 minuter eller tills de känns mjuka. Sila av i durkslag. Koktiden blir ungefär halva tiden om de lagts i blöt innan. Koka samtidigt potatisen. Låt linserna och potatisen svalna något i en bunke. Mosa potatisen och linserna med t ex en potatisstöt till en grynig massa. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ordentligt. Forma ca 25 små »puckar« och lägg dem åt sidan så länge. Fukta handflatan med lite vatten så fastnar inte smeten. Hetta upp oljan i en stekpanna, gärna av teflon så att de inte fastnar. Stek puckarna ca 2 minuter på varje sida tills de har fått fin färg. Servera dem varma eller ljumna. |
|
|