Hasselnötshummus |
Smårätter (55) |
ca 4 dl färdig puré • 3 dl torkade kikärtor, blötlagda över natten • 1 dl hasselnötter • 1 tsk mald spiskummin • 1 dl olivolja • 1½ dl vatten • saften av ½ citron • 1 tsk salt • vitpeppar |
|
Häll av blötläggningsvattnet från kikärtorna. Häll över kikärtorna i en kastrull och häll på rikligt med nytt vatten. Koka kikärtorna ca 30 minuter eller tills de känns helt mjuka. Sila av dem i durkslag och låt dem svalna något. Under tiden kikärtorna kokar, rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och låt dem svalna. »Gnugga« dem sedan i en ren kökshandduk eller plastpåse så att skalet försvinner. Hacka nötterna och lägg dem i en skål. Ställ åt sidan så länge. Rosta spiskummin i den torra stekpannan och blanda med hasselnötterna. Lägg kikärtorna i en matberedare tillsammans med olivoljan, vattnet, citronsaften samt salt och peppar. Kör till en slät puré. Lägg över i skålen med hasselnötterna och spiskummin. Blanda allt. |
|
|