Mafé - Senegalesisk jordnötsgryta med pumpa och sötpotatis |
Huvudrätter (531) |
Mafé är vanligt förekommande i hela västra Afrika. Denna typiska jordnötsgryta kan göras med olika ingredienser och här är en vegansk version med sötpotatis. Grönsakerna kan varieras efter säsong och smak, men kål och pumpa är måsten. | |
4 portioner • 1 gul lök • 4 vitlöksklyftor • 2 tomater • 1 sötpotatis (à ca 150 g) • 400 g butternutpumpa (400 g motsvarar ca ½ pumpa) • 300 g vitkål • 3 msk olja • 2 msk tomatpuré • 8 dl vatten • 1 lagerblad • 2 grönsaksbuljongtärningar • 1 habanero eller 1 tsk chiliflakes (för 4 port) • 5 msk osötat jordnötssmör • 1 förp färsk bladspenat (à 65 g) • salt • svartpeppar |
|
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka tomaterna. Skala sötpotatisen. Skala och kärna ur pumpan. Skär sötpotatis, pumpa och vitkål i ca 2 cm stora bitar. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lök och vitlök tills den mjuknar. Tillsätt tomater och tomatpuré och låt fräsa ytterligare några minuter. Rör ner vatten, lagerblad och buljongtärningar. Tillsätt sötpotatis, pumpa, kål och den hela habaneron eller chiliflakes. Koka på svag värme ca 15 minuter under lock tills grönsakerna är mjuka. Lyft upp grönsakerna med en hålslev och lägg i en bunke. Koka upp såsen och vispa ner jordnötssmöret. Rör ner alla grönsaker och spenaten. Smaka av med salt och peppar. |
|
Servera grytan med t.ex. ris. | |
Ursprung: Ett recept från: Buffé nr 1, 2024 |