Slambys vegetariska receptsamling

Grillad palsternacka med Kvibillekräm

Smårätter (53)
För 4 personer
• 3-4 palsternackor
• 2 msk honung
• 1 msk olja
• 1 tsk hel vitpeppar
• ½ Kvibille gräddädel, ca 75 g
• 2 schalottenlökar
Dressing:
• 1 msk honung
• 2 msk russin
• 1 msk vitvinsvinäger
• 2-3 msk olivolja
• salt, peppar
1. Skala palsternackorna och skär ut 12 fina jämna skivor på längden, ca ½ cm tjocka. Spara resten av palsternackorna.
2. Pensla skivorna med honung och olja och grilla i panna på hög värme. Sätt ugnen på 150°C och tillaga i 5-10 minuter.
3. Koka under tiden resten av palsternackorna i lättsaltat vatten tills de blir mjuka, häll av och mosa sönder dem.
4. Krossa vitpepparen och blanchera (koka) den 4-5 gånger i nytt vatten varje gång och lägg den sedan på papper så att den torkar.
5. Smält osten i palsternacksmoset. Hacka löken och tillsätt ¾ till moset. Salta och peppra.
6. Blanda honung, russin, vinäger och olja med vitpeppar och resten av löken. Arrangera på tallrik med en frisk sallad, exempelvis portlak eller roman och lökskott; en perfekt vegetarisk förrätt.