Slambys vegetariska receptsamling

Kikärtsbolognese

Huvudrätter (529)
Njut av en lakto-ovo-vegetarisk bolognese med kikärtor smaksatt med rosmarin och soltorkade tomater. En enkel och god pastarätt som passar lika bra till vardags som till helgens bjudning eller söndagsmiddag.
4 portioner
• 1 gul lök
• 2 vitlöksklyftor
• 2 morötter
• 4 selleristjälkar
• 2 msk olja
• 1 tsk torkad rosmarin
• 1 dl strimlade soltorkade tomater
• 380 g krossade tomater
• 2 dl vatten
• 1 förp kokta kikärtor (à 380 g)
• salt
• svartpeppar
• 400 g pasta (gärna stora pastasnäckor)
• 1 - 2 dl pastavatten
Till servering
• parmesan (gör laktovegetarisk välj ost utan löpe)
Skala lök, vitlök och morot. Finhacka lök och vitlök. Hacka morot och selleri. Stek lök, vitlök, morot och selleri i oljan ca 5 minuter.
Tillsätt rosmarin, soltorkade tomater, krossade tomater och vatten. Låt koka ca 10 minuter utan lock.
Häll av och skölj kikärtorna, låt rinna av och tillsätt. Smaka av med salt och peppar. Låt koka ytterligare 10 minuter och mosa kikärtorna lätt.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar 1–2 dl pastavatten (för 4 port). Blanda pastan med såsen och lite av pastavattnet.
Till servering: Toppa med parmesan.
Ursprung: Buffé nr 10, 2023