Rostad rotfruktssoppa |
Soppa (528) |
Att koka soppa på rotfrukter är ett perfekt sätt att njuta av säsongens råvaror. Välj dina favoriter som potatis, rotselleri eller palsternacka och ugnsrosta tillsammans med örter och vitlök innan de kokas ihop till en värmande, gräddig soppa. | |
4 portioner • 800 g blandade tärnade skalade rotfrukter (t ex potatis, rotselleri och palsternacka) • 2 små gula lökar • 2 vitlöksklyftor • 2 msk olivolja • 1 msk hackad färsk timjan (1 msk färsk motsvarar ca 1 tsk torkad) • 2 grönsaksbuljongtärningar • 8 dl vatten • 1 dl vispgrädde • 1 msk vit- eller äppelcidervinäger • salt • svartpeppar |
|
Sätt ugnen på 200°C. Skala och skär löken i stora klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Blanda rotfrukter, lök, vitlök, olja och timjan i en ugnsform. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Koka upp buljongtärningarna med vattnet. Tillsätt de rostade rotfrukterna och mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädde och vinäger och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. |
|
Serveringsförslag: Toppa gärna med extra timjan, olja och peppar. | |
Ursprung: ICA Buffé nr 8, 2023 |