Kikärtsbitar |
Huvudrätter (527) |
Riktigt goda kikärtsbitar som påminner om falafel. En fuskvariant på falafel, de är betydligt lättare att laga och lite nyttigare då dessa inte behövs friteras. De blir ganska mjuka i konsistensen och inte lika krispiga som falafel. | |
16 st kikärtsbitar • 400 g kokta kikärtor • 1 liten lök, delad i klyftor • 2 vitlöksklyftor • 1 liten näve persilja • 10 gram Chiafrön • 1 dl ströbröd • 1 tsk paprika pulver • 1½ tsk falafelkrydda – (spiskummin, korianderpulver, ingefära, kryddnejlika, kanel, kardemumma) • 1 tsk salt • ½ tsk peppar • Olja till stekning |
|
Häll chiafrön och ½ dl vatten i en skål. Rör om ordentligt. Ställ i kylskåpet i 15 minuter före användning. Lägg alla ingredienser till bitarna i en matberedare och kör några varv tills du får en slät smet. Smaka på smeten och tillsätt eventuellt mer salt eller krydda. Låt stå och svälla i 10 min. Hetta upp några matskedar olja i en stekpanna. Fukta händerna lätt, forma biffarna och stek ca 4-5 min på varje sida. Vänd inte dem för ofta, då faller de isär. Servera med grönsaker, tzatsiki och bröd. |
|
Ursprung: https://zeinaskitchen.se/kikartsbiffar/ |