Slambys vegetariska receptsamling

Kikärtsbitar

Huvudrätter (527)
Riktigt goda kikärtsbitar som påminner om falafel. En fuskvariant på falafel, de är betydligt lättare att laga och lite nyttigare då dessa inte behövs friteras. De blir ganska mjuka i konsistensen och inte lika krispiga som falafel.
16 st kikärtsbitar
• 400 g kokta kikärtor
• 1 liten lök, delad i klyftor
• 2 vitlöksklyftor
• 1 liten näve persilja
• 10 gram Chiafrön
• 1 dl ströbröd
• 1 tsk paprika pulver
• 1½ tsk falafelkrydda – (spiskummin, korianderpulver, ingefära, kryddnejlika, kanel, kardemumma)
• 1 tsk salt
• ½ tsk peppar
• Olja till stekning
Häll chiafrön och ½ dl vatten i en skål. Rör om ordentligt. Ställ i kylskåpet i 15 minuter före användning.
Lägg alla ingredienser till bitarna i en matberedare och kör några varv tills du får en slät smet. Smaka på smeten och tillsätt eventuellt mer salt eller krydda. Låt stå och svälla i 10 min. Hetta upp några matskedar olja i en stekpanna. Fukta händerna lätt, forma biffarna och stek ca 4-5 min på varje sida. Vänd inte dem för ofta, då faller de isär. Servera med grönsaker, tzatsiki och bröd.
Ursprung: https://zeinaskitchen.se/kikartsbiffar/