Slambys vegetariska receptsamling

Pasta soffritto

Huvudrätter (525)
Pasta soffritto är en enkel och rustik pastarätt med en fyllig smak av soffritto, en klassisk italiensk matlagningsbas gjord på lök, selleri och morötter. Denna läckra och mättande måltid passar perfekt som vardagsmiddag!
4 portioner
• 2 stora gula lökar
• 3 vitlöksklyftor
• 3 stora morötter (à ca 120 g)
• 4 stora selleristjälkar
• ½ dl olivolja
• 2 msk tomatpuré
• 2 msk vitvinsvinäger eller citronjuice
• salt
• svartpeppar
• 400 g pasta (t ex linguine)
• 2 dl pastavatten
• 1 kruka persilja
• finriven parmesan
Skala lök, vitlök och morot. Hacka lök, vitlök, morot och selleri fint. Stek i oljan på medelvärme 15 minuter. Tillsätt tomatpuré och vinäger och stek ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar 2 dl pastavatten (för 4 port).
Tillsätt pastan och 1-2 dl pastavatten (för 4 port) i stekpannan och låt koka ihop lite. Smaka av med salt och peppar. Toppa med hackad persilja och parmesan.
Ursprung: Buffé nr 4, 2023