Slambys vegetariska receptsamling

Morotsfalafel med sallad och avokadodressing

Huvudrätter (524)
Laga en variant på den klassiska rätten falafel med morot. Morötterna gör falafeln söt och saftig och ger den en vacker orange färg. Servera de nyfriterade bollarna med halloumi, krispig sallad och avokadodressing som får en extra kick av koriander och tahini.
4 portioner
Falafel
• 100 g torkade kikärtor
• 2 morötter (à 100 g)
• 1 stor gul lök
• 4 stora vitlöksklyftor
• 1 röd peppar (chili)
• 2 dl hackad bladpersilja
• 2 dl färsk eller fryst hackad koriander
• ¾ dl majsstärkelse
• 1 msk malen spiskummin
• ½ msk malen torkad koriander
• ¾ tsk salt
• ½ tsk bikarbonat
• vatten
Avokadodressing
• 1 avokado
• 1 vitlöksklyfta
• 1 kruka koriander
• ½ dl tahini
• ½ dl färskpressad citronjuice
• ca ½ dl kallt vatten
• salt
• 1 gurka
• 1 romansallad
• 2 morötter
• ca 10 dl neutral olja (till fritering)
• 200 g halloumi eller grillost
• 1 msk rapsolja
• 1 kruka koriander
Falafel: Blötlägg kikärtorna i ca ½ liter vatten (för 4 port) minst 12 timmar. Häll av och skölj kikärtorna och låt rinna av.
Skala och riv morötterna fint och krama ur vätskan. Skala och hacka lök och vitlök. Dela och kärna ur chilin och skär i bitar. Mixa lök, vitlök, chili, persilja och koriander slätt i en matberedare. Lägg i en bunke.
Mixa morötterna och kikärtorna till en grynig massa. Lägg i bunken med mixade örter och tillsätt majsstärkelse, spiskummin, koriander, salt och bikarbonat. Tillsätt ev lite vatten, smeten ska vara lite smulig och klibbig.

Avokadodressing: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Mixa alla ingredienser med det kalla vattnet och smaka av med salt.
Skala och skär gurkan i bitar, bryt salladen i bitar och skölj. Skala och hyvla morötterna tunt på mandolin.
Hetta upp oljan till ca 180°C i en kastrull.
Tryck och forma falafelsmeten till ca 16 bollar (för 4 port) för hand alternativt med hjälp av en liten glasskopa eller två skedar. Lägg försiktigt ner i oljan. Fritera i omgångar tills de är gyllene ca 5 minuter. Lyft upp med en hålslev. Låt rinna av på hushållspapper.
Skiva halloumin och stek gyllene i oljan.
Blanda gurka, sallad och morötter med hälften av dressingen och lägg på ett fat. Toppa med halloumi, falafel och koriander. Servera med resten av dressingen.
Ursprung: Buffé nr 4, 2023