Slambys vegetariska receptsamling

Finsk kålrotslåda

Huvudrätter (522)
En av mina favoriter när det kommer till den finska delen är klassisk kålrotslåda. En finsk kålrotslåda är både mättande och gott och passar utmärkt till buffébordet och julbordet – framför allt om man vill ha mer grönt på julbordet. Kålrotslådan får sin goda smak av kålrötter och julens kryddor. Många håller på och krånglar till det med extra ingredienser, men den här är perfekt precis som den är, utan en massa krusiduller.
• 700g kålrot
• 1 liter vatten
• 1 tärning buljong
• 5 korn kryddpeppar
• 10 vitpepparkorn
• 2 nejlikor
• 2 lagerblad
• 1 klick smör
• 2-3 msk ströbröd
1. Skala och dela kålroten i mindre bitar. Lägg i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker. Smula i buljongen och lägg kryddorna i en tesil. Koka kålroten till den är mjuk, ca 10-15 minuter.
2. Ta bort silen och slå av spadet – spara förslagsvis och gör en soppa. Mosa kålroten och rör i en smörklick. Skeda ut kålrotsmoset i en gratängform och strö över ströbröd. Ställ in i 250°C i vanlig ugn i 10-15 minuter för att ge den färg – se till så den inte bränns.
Ursprung: https://www.landleyskok.se/recept/kalrotslada