Slambys vegetariska receptsamling

Gratinerad spenat

Spinaci gratinati
Huvudrätter (52)
Från Toscana, Italien
4 portioner
• 1 kg färsk bladspenat
• 1 msk olivolja
• 1 klyfta vitlök
• salt, nymalen peppar
• 25 g smör eller margarin
• 25 g nyriven parmesanost
Såsen:
• 1 msk smör eller margarin
• 1 msk vetemjöl
• 2½ dl mjölk
• 25 g nyriven parmesanost
• 1 krm muskotnöt
• salt, nymalen peppar
• saften av ½ citron
• nyriven parmesanost till gratinering
Tillagningstid: 1 timme och 10 minuter. En portion ger 990 kj/240 kcal

1. Rensa och skölj spenaten. Lägg de blöta spenatbladen i en stor kastrull och låt dem sjunka ihop över stark värme. Låt dem rinna av väl i en sil.
2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Lägg i den väl avrunna spenaten, pressa över vitlöken. Salta och peppra, tillsätt matfettet och låt det smälta på svag värme. Sätt ugnen på 200°C.
3. Såsen: Smält matfettet i en kastrull, rör ner vetemjölet och låt det få lite färg. Späd med mjölken, lite i taget, och låt koka till en krämig sås under omrörning. Ta kastrullen från plattan, rör ner den rivna osten och smaksätt med nyriven muskotnöt, salt, peppar och 1-2 msk citronsaft.
4. Lägg spenaten i en ugnssäker form och häll såsen över i ett jämnt lager. Strö över nyriven parmesanost och gratinera i ugnen, 5 minuter.
Ursprung: Det italienska köket Reinhardt Hess - Sabine Sälzer ICA Bokförlag