Gratinerad spenatSpinaci gratinati |
Huvudrätter (52) |
Från Toscana, Italien | |
4 portioner • 1 kg färsk bladspenat • 1 msk olivolja • 1 klyfta vitlök • salt, nymalen peppar • 25 g smör eller margarin • 25 g nyriven parmesanost Såsen: • 1 msk smör eller margarin • 1 msk vetemjöl • 2½ dl mjölk • 25 g nyriven parmesanost • 1 krm muskotnöt • salt, nymalen peppar • saften av ½ citron • nyriven parmesanost till gratinering |
|
Tillagningstid: 1 timme och 10 minuter. En portion ger 990 kj/240 kcal 1. Rensa och skölj spenaten. Lägg de blöta spenatbladen i en stor kastrull och låt dem sjunka ihop över stark värme. Låt dem rinna av väl i en sil. 2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Lägg i den väl avrunna spenaten, pressa över vitlöken. Salta och peppra, tillsätt matfettet och låt det smälta på svag värme. Sätt ugnen på 200°C. 3. Såsen: Smält matfettet i en kastrull, rör ner vetemjölet och låt det få lite färg. Späd med mjölken, lite i taget, och låt koka till en krämig sås under omrörning. Ta kastrullen från plattan, rör ner den rivna osten och smaksätt med nyriven muskotnöt, salt, peppar och 1-2 msk citronsaft. 4. Lägg spenaten i en ugnssäker form och häll såsen över i ett jämnt lager. Strö över nyriven parmesanost och gratinera i ugnen, 5 minuter. |
|
Ursprung: Det italienska köket Reinhardt Hess - Sabine Sälzer ICA Bokförlag |