Slambys vegetariska receptsamling

Havreotto med bakade tomater och citronslungad fänkål

Huvudrätter (519)
Här kommer en krämig havreotto med bakade tomater, tryffel och citronslungad fänkål. ”Svenskt havreris är perfekt när vi vill ha både krämighet men fortfarande ett gott tugg i mitten”.
4 portioner
• 1 vitlöksklyfta
• 1 gul lök
• 3 dl havreris
• 5 dl vatten
• 1 msk lantbuljongpulver
• 1 dl vitt vin, eller matlagningsvin
• 2 stora nävar färsk persilja
• 1 liten näve torkad tryffel*, alternativt 1 tsk tryffelolja eller 1 liten färsk tryffel per tsk torkad tryffel
• 0,5 msk olivolja
• Flingsalt
• Svartpeppar, nymalen
Vit bönkräm
• 1 förpackning kokta vita bönor, á 230 gram avrunnen vikt
• 1 msk näringsjäst**
• 1 msk olivolja
• 1 msk vatten
• 1 nypa flingsalt
Bakade tomater
• 400 g trädgårdstomater, gärna i olika färger
• 1 tsk olivolja
• Flingsalt
Citronslungad fänkål
• 1 fänkål
• 1 ekologisk citron, zesten
• 1 tsk ekologisk citronsaft
• 2 tsk kallpressad rapsolja
• Flingsalt
Garnering
• Färsk persilja, finhackad

* Torkad tryffel tillsätts i koket. Tryffelolja ringlas ner i den färdiga havreotton. Färsk hyvlas på toppen.
** Näringsjäst, eller b-jäst, är en inaktiv jästform som ger en lätt nötig och lite ostig smak till växtbaserad matlagning. Finns att köpa i välsorterade matbutiker och online.