Böngryta med broccoli och citron |
Huvudrätter (517) |
En mättande och fräsch gryta med stora vita bönor, broccoli och citron smaksatt med rosmarin och vitlök. Enkel, vegorätt som är utmärkt alla laga för många eller som storkok för matlådorna. | |
4 portioner • 1 gul lök • 2 vitlöksklyftor • ½ - 1 röd peppar (chili) • 200 g frysta broccolibuketter • 1 msk olja • 1 msk torkad rosmarin • 1 grönsaksbuljongtärning • 5 dl vatten • 200 g fryst tinad bladspenat • 4 ½ dl stora kokta vita bönor (4 ½ dl motsvarar ca 1 ½ förp à 380 g) • ½ citron • 2 dl grädde eller växtbaserat alternativ för veganskt • Salt |
|
Koka riset eller matvetet enligt anvisningen på förpackningen. Skala och hacka lök och vitlök fint. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Stek lök, vitlök, chili och broccoli i olja i en gryta på medelvärme tills löken mjuknar. Tillsätt rosmarin, buljongtärning och vatten och låt koka upp. Tillsätt spenaten och låt koka 2 minuter. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Tillsätt bönorna. Riv citronskalet och pressa ut juicen. Rör ner citronskal och -juice tillsammans med grädden och låt koka upp. Smaka av med salt.. |
|
Servera grytan med råris eller matvete Ersätt lite av broccolin med valfri rotfrukt, som morot eller palsternacka. |
|
Ursprung: Buffé nr 1, 2022 |