Slambys vegetariska receptsamling

Böngryta med broccoli och citron

Huvudrätter (517)
En mättande och fräsch gryta med stora vita bönor, broccoli och citron smaksatt med rosmarin och vitlök. Enkel, vegorätt som är utmärkt alla laga för många eller som storkok för matlådorna.
4 portioner
• 1 gul lök
• 2 vitlöksklyftor
• ½ - 1 röd peppar (chili)
• 200 g frysta broccolibuketter
• 1 msk olja
• 1 msk torkad rosmarin
• 1 grönsaksbuljongtärning
• 5 dl vatten
• 200 g fryst tinad bladspenat
• 4 ½ dl stora kokta vita bönor (4 ½ dl motsvarar ca 1 ½ förp à 380 g)
• ½ citron
• 2 dl grädde eller växtbaserat alternativ för veganskt
• Salt
Koka riset eller matvetet enligt anvisningen på förpackningen.

Skala och hacka lök och vitlök fint. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Stek lök, vitlök, chili och broccoli i olja i en gryta på medelvärme tills löken mjuknar. Tillsätt rosmarin, buljongtärning och vatten och låt koka upp. Tillsätt spenaten och låt koka 2 minuter.
Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
Tillsätt bönorna. Riv citronskalet och pressa ut juicen. Rör ner citronskal och -juice tillsammans med grädden och låt koka upp. Smaka av med salt..
Servera grytan med råris eller matvete
Ersätt lite av broccolin med valfri rotfrukt, som morot eller palsternacka.
Ursprung: Buffé nr 1, 2022