Tomat- och kokosgryta med grönkål |
Huvudrätter (516) |
Recept på vegansk gryta med kokosmjölk och tomat tillsammans med svarta bönor och grönkål. Låt grytan ta smak av curry, ingefära och sambal oelek och servera med matvete eller havreris. | |
4 portioner • 1 gul lök • 2 vitlöksklyftor • 100 g färsk eller fryst tinad grönkål • 1 msk finriven ingefära • 1 msk olja • 2 msk curry • 1 msk tomatpuré • ½ tsk sambal oelek • 1 grönsaksbuljongtärning • 4 ½ dl kokta svarta bönor (4 ½ dl motsvarar ca 1 ½ förp à 380 g) • 1 förp krossade tomater (à 390 g) • ½ förp kokosmjölk (à 400 ml) • salt • svartpeppar |
|
Koka riset/matvetet enligt anvisningen på förpackningen. Skala och finhacka lök och vitlök. Grovhacka grönkålen. Stek lök, vitlök och ingefära i en stor stekpanna på medelvärme i olja tills löken mjuknar. Tillsätt curry, tomatpuré, sambal oelek och buljongtärning och fräs ytterligare några minuter. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Tillsätt bönor, grönkål, krossade tomater och kokosmjölk. Låt sjuda 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. |
|
Servera med råris, matvete eller havreris Istället för grönkål går det bra att använda bladspenat. Dubblera receptet och laga som storkok för veckan! Kyl ner maten snabbt genom att ställa kastrullen i kallt vattenbad eller fördela maten i matlådor. Ställ in i kylen när den svalnat. Maten håller ca fyra dagar i kylskåp. Frys direkt in allt som du inte kommer äta inom fyra dagar. |
|
Ursprung: Buffé nr 1, 2022 |