Pasta med ugnsgratinerad fetaost, tomat och vita bönor |
Huvudrätter (515) |
Den senaste tiden har en mattrend gjort sig stark på sociala medier, den s k ”TikTok-pastan”. Det är en pastarätt där du lägger en bit fetaost och hela körsbärstomater i en ugnsgratinerad form, tillsammans med lite kryddor och vitlök och gratinerar tills det blir krämigt. Sedan mixas rätten och serveras med pasta. Superenkelt och väldigt mycket comfort food. Jag har provat rätten och tyckte det var gott! Men blev också väldigt sugen på att göra om den till en lite mer ”staycheap-variant”. Jag tycker att det här är vansinnigt gott så jag utgick från det och istället för körsbärstomater så tog jag hela skalade tomater. För att minska klimatavtrycket så tog jag mindre fetaost och istället vita bönor, som också ger en krämighet och dessutom mer fiber och annat gött. | |
4 portioner • 75 g fetaost • 8 dl hela skalade tomater, konserverade • 3 st vitlöksklyftor • 2 st soltorkade tomater • 5 dl kokta vita bönor, alternativt 2 dl torkade vita bönor som du blötlägger och kokar själv • 2 msk olivolja • 1 msk salvia (eller andra torkade kryddor ex basilika, timjan, rosmarin) • 4 port pasta • salt, peppar • ev lite sambal oelek eller chiliflakes för lite hetta |
|
Sätt ugnen på 200 grader. Häll i tomaterna i en oljad ugnsfast form och tryck till dem så de spricker. Skala och mosa sönder vitlöksklyftorna med bredsidan på kniven. Lägg klyftorna på tomaterna. Lägg fetaostbiten i mitten. Lägg kokade bönor på tomatsåsen, men fördela över hela formen. Skär soltorkade tomater i småbitar och fördela runt. Ringla olja och strö kryddor över. Ställ in i mitten av ugnen i ca 30 min. Det är okej om såsen får lite yta i kanterna men den ska inte bli bränd/svart i kanterna. Koka pastan enligt anvisning på paketet. När tomatsåsen är klar i ugnen; ta ut och mixa grovt. Lägg den kokta pastan i formen och slå över såsen igen. |
|
Ursprung: https://undertian.com/recept/pasta-med-ugnsgratinerad-fetaost-tomat-och-vita-bonor/ |