Potatis och purjolökssoppa med krutonger |
Huvudrätter (514) |
Klassikern potatis och purjolökssoppa på ett lite annat vis. I soppan mixar man ner stora vita bönor som gör den extra krämig och krutongerna smaksätter du med rökt paprikapulver som blir så så gott! | |
4 portioner • 500 g potatis • 1 st purjolök • 1 st grönsaksbuljongtärning • ½ tsk chili/cayenne eller sambal oelek • 1 liter vatten • 3 dl stora vita bönor, kokta alternativt 1 dl torkade stora vita bönor som du själv blötlägger och kokar i förväg • 2 dl växtbaserad grädde, tex havregrädde • Olja att steka i Krutonger • 2 skivor bröd, gärna gammalt • ½ tsk rökt paprikapulver • 1 krm salt • Olja att steka i |
|
Skala potatisen. Grovhacka potatis och purjolök. Stek på medelvärme i en kastrull i några minuter. Tillsätt buljong, chili/sambal och vatten. Låt koka upp och småputtra i ca 15-20 minuter tills potatisen är genomkokt. Gör under tiden krutongerna genom att skära brödet i små kuber. Stek i lite olja i en medelvarm panna och strö över rökt paprikapulver och salt. Rör om och låt brödet få lite yta på alla sidor. När dem fått det kan du lägga över krutongerna på lite papper och låta dem stå tills soppan är färdig. När potatisen är genomkokt stänger du av plattan och lägger i de kokta bönorna samt grädden. Mixa soppan slät med en blender eller stavmixer. Smaka av med salt och chili/sambal. |
|
Servera soppan med krutongerna som topping! | |
Ursprung: https://undertian.com/recept/potatis-och-purjolokssoppa-med-krutonger/ |