Slambys vegetariska receptsamling

Vegogryta med selleri och blomkål

Huvudrätter (513)
Snabblagad och god vegogryta med en blandning av krispiga grönsaker som selleri, blomkål och tomat. Grytan får en fräsch och kryddig smak när du tillsätter kardemumma, vitlök, chili och kryddnejlika. Garnera med knallgrön och vacker bladpersilja.
4 portioner
• 4 gula lökar
• 1 stånd selleristjälkar
• 1 blomkålshuvud
• 2 msk olja
• 2 vitlöksklyftor
• 1 tsk garam masala
• 1 tsk kardemumma
• 1 liten chilifrukt
• 3 - 4 kryddnejlikor
• 4 tomater eller krossade tomater på burk (4 tomater motsvarar 1 burk)
• 2 - 3 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
• salt och peppar
Ansa och hacka alla grönsaker. Spara de yttersta, gröna bladen på sellerin.
Hetta upp oljan och fräs alla grönsaker och kryddor tillsammans. Dela tomaterna i bitar, tillsätt dem. Späd med grönsaksbuljong eller vatten och låt det hela koka på svag värme tills blomkålen är mjuk, med tuggmotstånd.
Lägg på de friska gröna selleribladen på slutet. Bladpersilja blir också bra.
Detta är en bra basgryta som kan förändras i det oändliga. Du kan ersätta selleristjälkarna med morötter, kål, lök, potatis eller vad du nu gillar och vad som just nu finns i ditt skafferi. Gillar du dessutom "indisk" smak på maten så är det naturligtvis en fördel.
Ingefära är god att riva ner i grytan. Några droppar citron- eller limesaft ger en frisk smak. Vill du ha mer färg så tillsätter du lite gurkmeja. Tycker du om curry så kan du byta ut kardemumman mot curry. Och givetvis kan du också tillsätt lite nykokta linser.
Ursprung: Ett recept från: Buffé nr 1, 1998