Linsgryta med rotselleri och timjan |
Huvudrätter (511) |
Krämig och god blir linsgrytan som du gör med rotselleri, lök och fina äpplen. Krydda grytan med vitlök och färsk timjan och serveras bäst med vanlig kokt potatis. | |
4 portioner • 400 g rotselleri • 2 gula lökar • 1 msk olja • 1 vitlöksklyfta • 2 dl vitt matlagningsvin • 3 dl vispgrädde • 1 grönsaksbuljongtärning • 2 äpplen (gärna discovery) • ½ kruka timjan • 380 g kokta gröna linser • salt • peppar Till servering • kokt potatis • sallad |
|
Koka linserna enligt instruktionen. Skala och skär rotsellerin i små tärningar. Skala och hacka löken. Fräs lök och rotselleri i oljan i en stor kastrull några minuter och pressa i vitlöken. Tillsätt vinet och låt koka tills ungefär hälften av vätskan återstår. Häll i grädden och smula i buljongtärningen. Låt koka upp. Skala, kärna ur och skär äpplet i tärningar och vänd ner i kastrullen. Repa timjan, hacka den grovt och vänd ner i grytan. Låt grytan koka ca 10 minuter eller tills rotsellerin och äpplet är mjukt. Vänd ner linserna i grytan och smaka av med salt och peppar. |
|
Till servering: Servera grytan med potatis och sallad. | |
Ursprung: https://www.ica.se/recept/linsgryta-med-rotselleri-och-timjan-728528/ |