Slambys vegetariska receptsamling

Linsgryta med rotselleri och timjan

Huvudrätter (511)
Krämig och god blir linsgrytan som du gör med rotselleri, lök och fina äpplen. Krydda grytan med vitlök och färsk timjan och serveras bäst med vanlig kokt potatis.
4 portioner
• 400 g rotselleri
• 2 gula lökar
• 1 msk olja
• 1 vitlöksklyfta
• 2 dl vitt matlagningsvin
• 3 dl vispgrädde
• 1 grönsaksbuljongtärning
• 2 äpplen (gärna discovery)
• ½ kruka timjan
• 380 g kokta gröna linser
• salt
• peppar
Till servering
• kokt potatis
• sallad
Koka linserna enligt instruktionen.
Skala och skär rotsellerin i små tärningar. Skala och hacka löken. Fräs lök och rotselleri i oljan i en stor kastrull några minuter och pressa i vitlöken.
Tillsätt vinet och låt koka tills ungefär hälften av vätskan återstår. Häll i grädden och smula i buljongtärningen. Låt koka upp.
Skala, kärna ur och skär äpplet i tärningar och vänd ner i kastrullen. Repa timjan, hacka den grovt och vänd ner i grytan.
Låt grytan koka ca 10 minuter eller tills rotsellerin och äpplet är mjukt.
Vänd ner linserna i grytan och smaka av med salt och peppar.
Till servering: Servera grytan med potatis och sallad.
Ursprung: https://www.ica.se/recept/linsgryta-med-rotselleri-och-timjan-728528/