Gratinerad sparrisAsparagi alla parmigiana |
Smårätter (51) |
Från Emilia-Romagna, Italien | |
4 portioner • 1 kg grön sparris • vatten • salt • 75 g smör eller margarin • 50 g nyriven parmesanost • nymalen peppar |
|
Tillagningstid: 50 minuter. En portion ger 880 kJ/210 kcal 1. Skala den nedre delen av sparrisstjälkarna tunt och skär bort den träiga ändan. Skölj och bind ihop sparrisarna i fyra buntar. 2. Ställ buntarna rakt med knoppen uppåt i en smal kastrull. Häll bara på så mycket hett vatten att knopparna inte täcks. Salta, lägg på ett tättslutande lock och koka sparrisen 10-15 minuter beroende på tjocklek. Den får inte bli alltför mjuk utan ska ha kvar ett visst tuggmotstånd och spänst. 3. Sätt ugnen på 225°C. Smält matfettet men låt det inte bli brunt. Ta upp sparrisbuntarna och låt dem rinna av väl. Smörj ett ugnssäkert fat med ett tunt lager smör. 4. Lägg sparrisen i flera lager på fatet men låt knopparna ligga så fria som möjligt. Droppa över det smälta matfettet och strö över den rivna osten. Gratinera i 3 minuter i ugnen. Mal peppar över och servera genast. |
|
Naturligtvis kan man laga de här sparrisrätterna med vit sparris. Räkna då med lite större mängd eftersom man måste skala den vita sparrisen mera än den gröna. Sjudningstiden förlängs också med 5-10 minuter (beroende på hur tjocka stjälkarna är). Grön sparris smakar för övrigt mer än den vita och är oftast billigare. |
|
Ursprung: Det italienska köket Reinhardt Hess - Sabine Sälzer ICA Bokförlag |