Rågbaguetter |
Bröd och bak (504) |
Rågsikten och rågmjölet ger baguetterna mycket rågsmak, men också en riktigt kladdig deg. Har man rikligt med mjöl på bakbordet när man bakar ut dem så brukar det dock gå bra. | |
3 baguetter Deg • 3 g (3 krm) jäst • 350g (3½ dl) kallt vatten • 300g (5½ dl) rågsikt • 120g (2¼ dl) rågmjöl • 10g (1 ½ tsk) salt |
|
1 Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Degen behöver inte knådas, bara röras tills den precis går ihop - antingen för hand eller med degblandare. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i 8-10 timmar. 2 Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord (använd rågsikt) och vik ihop degen till ett paket. Strö över lite mjöl, täck med bakhandduk och låt jäsa i 45-60 minuter. 3 Sätt ugnen på 250 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning. 4 Dela degen i tre långa längder. Använd något trubbigt, till exempel handtaget på en degskrapa. På så vis kläms degen ihop och man får runda och fina baguetter. Rulla försiktigt ut längderna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Gör några snitt i dem och sätt in dem i mitten av ugnen. Grädda tills baguetterna har fått ordentligt med färg, cirka 20 minuter. Låt svalna på galler. |
|
Hållbarhet och förvaring. Godast första dygnet, men de håller sig fint i ett par dagar förvarade i plastpåse. |
|
Ursprung: Martin Johansson – Bröd, Bröd, Bröd - Recept, råd och genvägar |