Slambys vegetariska receptsamling

Gratinerad fänkål

Finocchi al forno
Huvudrätter (50)
Från Toscana/Umbrien, Italien
4 portioner
• 4 små fänkålshuvuden
• vatten, salt
• saft & skal av en citron
• 1 dl olivolja
• 1 burk skalade tomater (400 g)
• salt, nymalen peppar
• 1 knippa bladpersilja
• 1 liten gul lök
• 2 klyftor vitlök
• 4 msk ströbröd
• 3 msk nyriven parmesanost
Tillagningstid: 1 timme och 20 minuter. En portion ger 1100 kJ/260 kcal

1. Dela fänkålshuvudena mitt itu på längden, ta bort de yttersta bladen och de hårda stjälkarna; spara de luftiga gröna bladen.
2. Koka upp 1 liter saltat vatten med saften av ½ citron. Sjud fänkålshalvorna 10 minuter, låt dem rinna av och spara spadet.
3. Sätt ugnen på 200°C. Smörj en ugnssäker form med 2 msk olivolja. Låt tomaterna rinna av. Skär tomaterna grovt och lägg dem i formen. Lägg på fänkålshalvorna och droppa över ca 1¼ dl av fänkålsspadet. Salta och peppra.
4. Hacka persilja, det gröna från fänkålen, löken och vitlöken mycket fint. Hetta upp resten av olivoljan i en stekpanna och fräs lök och vitlök mjuka. Rör ner ströbrödet och låt det bli guldbrunt. Ta av stekpannan från värmen. Blanda i kryddgrönt och nyriven parmesanost och fördela ströbrödsblandningen över fänkålen. Baka 20 minuter i varm ugn.