Gratinerad fänkålFinocchi al forno |
Huvudrätter (50) |
Från Toscana/Umbrien, Italien | |
4 portioner • 4 små fänkålshuvuden • vatten, salt • saft & skal av en citron • 1 dl olivolja • 1 burk skalade tomater (400 g) • salt, nymalen peppar • 1 knippa bladpersilja • 1 liten gul lök • 2 klyftor vitlök • 4 msk ströbröd • 3 msk nyriven parmesanost |
|
Tillagningstid: 1 timme och 20 minuter. En portion ger 1100 kJ/260 kcal 1. Dela fänkålshuvudena mitt itu på längden, ta bort de yttersta bladen och de hårda stjälkarna; spara de luftiga gröna bladen. 2. Koka upp 1 liter saltat vatten med saften av ½ citron. Sjud fänkålshalvorna 10 minuter, låt dem rinna av och spara spadet. 3. Sätt ugnen på 200°C. Smörj en ugnssäker form med 2 msk olivolja. Låt tomaterna rinna av. Skär tomaterna grovt och lägg dem i formen. Lägg på fänkålshalvorna och droppa över ca 1¼ dl av fänkålsspadet. Salta och peppra. 4. Hacka persilja, det gröna från fänkålen, löken och vitlöken mycket fint. Hetta upp resten av olivoljan i en stekpanna och fräs lök och vitlök mjuka. Rör ner ströbrödet och låt det bli guldbrunt. Ta av stekpannan från värmen. Blanda i kryddgrönt och nyriven parmesanost och fördela ströbrödsblandningen över fänkålen. Baka 20 minuter i varm ugn. |
|
|