Slambys vegetariska receptsamling

Selleri med ost

Sedani al formaggio
Smårätter (5)
Från Lombardiet, Italien
6 portioner
• 1 stort stånd stjälkselleri
• 100 g gorgonzola
• 4 msk grädde
• 100 g mascarpone (italiensk färskost på grädde) eller 100 g naturell flödeost
• nymalen peppar
Tillagningstid: 15 minuter
En portion ger 540 kJ/130 kcal

1. Ansa och skölj sellerin, spara de gröna bladen till garnering. Skär stjälkarna i 3-4 bitar. Låt dem rinna av.
2. Mosa osten och rör ner grädden. Blanda ner mascarponen eller flödeosten skedvis och rör om till en slät kräm.
3. Lägg upp osten i en hög på ett platt fat, mal peppar över. Arrangera selleribitarna bredvid och garnera med bladen.
Stjälkselleri är ett älsklingsbarn i det italienska grönsaksköket. Det största odlingsområdet ligger i Piemonte tätt följt av Latium och Apulien.
Ursprung: Det italienska köket Reinhardt Hess - Sabine Sälzer ICA Bokförlag