Slambys vegetariska receptsamling

Gul currygryta med kokos

Huvudrätter (499)
Denna fylliga, mångfacetterade curry är perfekt för en middag kring bordet med vänner och familj. Receptet ger en stor sats så det kommer att bli tillräckligt för ett hungrigt kompani eller rester som kan ätas under hela veckan. Gul curry är mild och värmande och blandar sig väl med smakerna av ingefära, vitlök och gurkmeja i den sjudande kokosmjölken fullmatad med potatis, morötter och zucchini. Låt denna rätt bli en favorit att återvända till om och om igen.
6-8 portioner
• 1 liten kabochapumpa
• 8 potatisar
• 8 morötter
• 1 msk kokosolja
• 3 tärnade lökar
• 8 hackade vitlöksklyftor
• 2 msk riven ingefära
• 2 msk gult currypulver
• 6 dl kokosmjölk
• 2 tsk honung
• 1½ tsk havssalt
• 1 dl koriander
• 1 lime
• Chiliflakes (valfritt)
Lägg kabochapumpan i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp och låt koka i 5-7 minuter tills pumpan mjuknat något. Häll av vattnet och ställ åt sidan för att svalna. Dela potatisar och morötter i stora träningar och ställ åt sidan. När pumpan är tillräckligt sval för att kunna hanteras, dela den på mitten och ta bort kärnorna. Dela pumpan i stora tärningar och lägg tillbaka den i grytan tillsammans med morötter och potatis. Täck med vatten och låt koka upp. Lägg på lock och rör om då och då. Tillsätt mer vatten om det behövs. Låt ångkoka tills grönsakerna är precis genomkokta.

För att göra curryn, värm upp kokosoljan i en stor gryta. Tillsätt löken och sautera på hög värme tills den är mjuk och doftar gott (ca 5 minuter). Häll på lite vatten om det behövs för att undvika att den fastnar. Tillsätt vitlök, ingefära och currypulver och rör omsorgsfullt i en minut. Tillsätt kokosmjölk, honung och salt och fortsätt röra. Tillsätt grönsakerna och låt allt sjuda lätt i 10-15 minuter tills grönsakerna är mjuka.
Servera curryn toppad med koriander, limejuice och chiliflakes om så önskas.
Ursprung: Anthony William : Medial läkning - Kostguiden sidan 278