Ratatouille |
Huvudrätter (498) |
Ratatouille är ett recept som skapats av uppfinningsrikedom. I slutet av sommaren kan det vara svårt att veta vad man ska göra med alla zucchini, pumpor, auberginer och tomater som fullkomligen överbelamrar trädgården. Detta recept gör en rustik och värmande måltid av alla sommarens grönsaker, och den funkar bra att frysa in och ta fram under hösten. Försök hitta på egna varianter av ratatouille som innehåller grödor som odlas där du bor. | |
4 portioner • 1 stor zucchini • 1 stor gul zucchini • 1 aubergin • 1 röd paprika • 9,6 dl kokt quinoa (valfritt) Tomatsås • 4 grovt tärnade tomater • 1 grovt tärnad gul lök • 4 finhackade vitlöksklyftor • 2 msk tomatpuré (se tips nedan) • ½ tsk havssalt • ½ tsk torkad basilika • ½ tsk buljong • 1/8 tsk currypulver |
|
Värm ugnen till 190°C. Skiva zucchini, aubergin och paprika i tunna rundlar. Ställ åt sidan. För att tillreda tomatsåsen blandas alla ingredienserna i en kastrull på hög värme. Rör ofta i 2 till 3 minuter tills tomaterna avgett sin vätska. Sänk värmen och låt sjuda i ytterligare 15 till 20 minuter under sparsam omrörning tills tomaterna börjar falla sönder. Mixa allt till en grov sås med hjälp av en stavmixer. Alternativt kan du använda pulsfunktionen i en mixer, lämna i så fall en springa på locket så att ångan kan ta sig ut. Lägg 2,4 deciliter av tomatsåsen i en ugnssäker form och sprid ut den så att den täcker botten. Fördela sedan zucchini, aubergin och paprika i det mönster du själv önskar. Täck med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i 45 till 60 minuter, tills grönsakerna är mjuka. Servera med resten av tomatsåsen, på en bädd av quinoa om så önskas. |
|
TIPS • Tomatsåsen går utmärkt att frysa och är bra att ha till hands för en snabb måltid. • Om du använder färdigköpt tomatpuré, se till att den inte innehåller citronsyra. • Vill du göra receptet ännu snabbare kan du tärna grönsakerna grovt och sedan blanda dem med tomatsåsen. Häll allt i en ugnssäker form som ställs in i ugnen i 40 till 60 minuter, tills grönsakerna är mjuka. |
|
Ursprung: Anthony William : Medial läkning - Leverns okända kraft – Middagsrecept sid 356 |