Slambys vegetariska receptsamling

Cheesecake med blåbär

Dessert (497)
Denna frozen cheesecake är en variant på en no bake cheesecake med blåbär på en nötbotten som skärs i rutor, bars eller bites vid servering. Vegansk, raw och oemotståndligt god som lite nyttigare fika eller dessert!
10-12 bitar
Botten
• 1½ dl Sötmandel
• 1½ dl riven kokos
• 2 krm salt
• 8 – 10 urkärnade färska dadlar
• 2 msk kokosolja
• 2 - 3 msk vatten
Fyllning
• 300 g naturella cashewnötter
• 1.5 dl kokosgrädde
• 1 dl lönnsirap eller agavesirap
• 0.75 dl kokosolja
• 2 dl tinade frysta blåbär
Fyllning: Blötlägg cashewnötterna minst 6 timmar.
Botten: Mixa mandlarna grovt i en matberedare eller blender. Tillsätt övriga ingredienser och ev vatten och mixa ihop. Tryck ut degen i en bakpappersklädd form, ca 15x20cm.
Fyllning: Häll av, skölj och låt cashewnötterna rinna av. Mixa dem fint i en stark blender med kokosgrädden. Tillsätt lönnsirap, kokosolja och hälften av blåbären och mixa till en jämn smet.

Häll smeten i formen. Mixa resten av blåbären och ringla över. Dra med en sked till ett fint mönster.
Ställ i frysen minst 8 timmar. Ta ut ca 30 minuter före servering.
Ursprung: Buffé nr 1, 2021