Ugnsbakad rotselleri med citron och brynt smör |
Huvudrätter (495) |
Gör en vego förrätt till nyår eller mellanrätt när du vill bjuda på något enkelt men elegant: servera skivor av ugnsbakad rotselleri med selleri, citron, brynt smör och krasse. | |
6 portioner • 1 rotselleri (à ca 800 g) • 200 g smör • ½ tsk salt • 150 g stjälkselleri • 1 - 2 citroner • 1 ask smörgåskrasse (à 100 g) • flingsalt |
|
Sätt ugnen på 175°C. Ansa bort smuts från rotsellerin men låt så mycket som möjligt av skalet vara kvar. Gnid in i 50 g av smöret (för 6 port) och salt runt om. Linda sedan in i blötlagt bakplåtspapper och ställ in i ugnen ca 2 timmar eller tills rotsellerin är mjuk. Bryn resten av smöret i en kastrull tills det blir brunt och doftar nötter. Skiva stjälksellerin i ca ½ cm tjocka bitar. Skala citronen med en kniv och skär ut filéer. Pressa juicen från det som blir kvar av citronen och lägg i en skål med filéerna. Ta bort bakplåtspappret och skär rotsellerin i ca 1 cm tjocka skivor. Fördela skivorna på 6 tallrikar (för 6 port). Toppa med stjälkselleri, citronfiléer och -juice, brynt smör, smörgåskrasse och lite flingsalt. |
|
Ursprung: Buffé nr 12, 2020 |