Slambys vegetariska receptsamling

Ugnsbakad rotselleri med citron och brynt smör

Huvudrätter (495)
Gör en vego förrätt till nyår eller mellanrätt när du vill bjuda på något enkelt men elegant: servera skivor av ugnsbakad rotselleri med selleri, citron, brynt smör och krasse.
6 portioner
• 1 rotselleri (à ca 800 g)
• 200 g smör
• ½ tsk salt
• 150 g stjälkselleri
• 1 - 2 citroner
• 1 ask smörgåskrasse (à 100 g)
• flingsalt
Sätt ugnen på 175°C.
Ansa bort smuts från rotsellerin men låt så mycket som möjligt av skalet vara kvar. Gnid in i 50 g av smöret (för 6 port) och salt runt om. Linda sedan in i blötlagt bakplåtspapper och ställ in i ugnen ca 2 timmar eller tills rotsellerin är mjuk.
Bryn resten av smöret i en kastrull tills det blir brunt och doftar nötter.
Skiva stjälksellerin i ca ½ cm tjocka bitar.
Skala citronen med en kniv och skär ut filéer. Pressa juicen från det som blir kvar av citronen och lägg i en skål med filéerna.
Ta bort bakplåtspappret och skär rotsellerin i ca 1 cm tjocka skivor. Fördela skivorna på 6 tallrikar (för 6 port). Toppa med stjälkselleri, citronfiléer och -juice, brynt smör, smörgåskrasse och lite flingsalt.
Ursprung: Buffé nr 12, 2020