Slambys vegetariska receptsamling

Veganska lussebullar

Bröd och bak (493)
Lussebullar, lussekatter eller saffransbröd – kärt barn har många namn. Det här receptet ger veganska lussebullar som smakar precis som de ska – goda, saftiga och med en härlig saffranssmak. Våra veganska lussebullar är helt fria från ägg, mjölk och smör, och istället gjorda på mandeldryck och mjölkfritt margarin.
30 portioner
• 50 g färsk jäst
• 175 g mjölkfritt margarin
• 2 påsar saffran (à ½ g)
• 2 dl strösocker
• 5 dl mandeldryck
• ½ tsk salt
• ca 15 dl vetemjöl (15 dl motsvarar ca 900 g mjöl)
Till garnering
• mjölkfritt margarin
• russin
Smula ner jästen i en degbunke. Smält margarinet i en kastrull. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mandeldrycken och ljumma degspadet till ca 37°C.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter förhand. Låt degen jäsa under bakduk 30- 45 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.
Forma till bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
Till garnering: Pensla med smält margarin och tryck i russin.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Ursprung: https://www.ica.se/recept/veganska-lussebullar-721240/