Veganska lussebullar |
Bröd och bak (493) |
Lussebullar, lussekatter eller saffransbröd – kärt barn har många namn. Det här receptet ger veganska lussebullar som smakar precis som de ska – goda, saftiga och med en härlig saffranssmak. Våra veganska lussebullar är helt fria från ägg, mjölk och smör, och istället gjorda på mandeldryck och mjölkfritt margarin. | |
30 portioner • 50 g färsk jäst • 175 g mjölkfritt margarin • 2 påsar saffran (à ½ g) • 2 dl strösocker • 5 dl mandeldryck • ½ tsk salt • ca 15 dl vetemjöl (15 dl motsvarar ca 900 g mjöl) Till garnering • mjölkfritt margarin • russin |
|
Smula ner jästen i en degbunke. Smält margarinet i en kastrull. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mandeldrycken och ljumma degspadet till ca 37°C. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter förhand. Låt degen jäsa under bakduk 30- 45 minuter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Forma till bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225°C. Till garnering: Pensla med smält margarin och tryck i russin. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk. |
|
Ursprung: https://www.ica.se/recept/veganska-lussebullar-721240/ |