Slambys vegetariska receptsamling

Poké bowl med gulbetor, limedressing och sesamsås

Huvudrätter (492)
Den hawaiianska ”salladen” poké bowl går att variera i all oändlighet. Prova en vegetarisk poké bowl med gulbetor, svart ris, mango, avokado och cashewnötter. Smaksätt riset med en sesamsås och avsluta med att ringla över en limedressing.
4 portioner
• 2 dl svart ris (kan bytas mot sushiris)
Limedressing
• ½ röd chilifrukt
• ½ dl japansk soja
• 1 msk mirin
• 1 msk färskpressad limejuice
• 1½ msk finriven ingefära
Sesamsås
• 1 dl kokosgrädde
• ½ dl japansk soja
• 2 msk mirin
• ¾ dl tahini (sesampaste)
• 1 tsk finriven ingefära
• ¼ röd chilifrukt
• ½ msk färskpressad limejuice
• ev flytande honung (alt agavesirap för vegansk)
Grönsaker
• 500 g gulbetor
• ½ gurka
• 8 körsbärstomater
• 1 salladslök
• 2 mogna avokador
• 1 mango (gärna lite omogen)
• 1 röd chilifrukt
• 3 dl färdig kimchi
• 2 dl hackad färsk koriander
Till servering
• cashewnötter
• sesamfrön
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Limedressing: Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda med övriga ingredienser.

Sesamsås: Mixa kokosgrädde, soja, mirin, tahini, ingefära, chili, limejuice och ev lite flytande honung slätt med en stavmixer.

Grönsaker: Skala och koka gulbetorna tills de är al dente, så de har lite tuggmotstånd, 15–30 minuter. Skär sedan i cm-stora tärningar. Blanda de varma gulbetstärningarna med 2 msk av limedressingen (för 4 port).

Dela, kärna ur och tärna gurkan fint. Kvarta tomaterna. Skär salladslöken i tunna skivor. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och skär i små tärningar. Skala och skär mangon i små tärningar. Dela, kärna ur och finhacka chilin.

Till servering: Lägg upp ris runt kanterna i skålar (detta för att det inte enbart ska bli ris i bottnen). Ringla lite sesamsås över riset. Fördela kimchi, gurka, tomat, mango, avokado och koriander i skålen. Ringla resten av limedressingen över grönsakerna. Lägg gulbetan i mitten och cashewnötter på sidan. Ringla över mer sesamsås. Toppa med salladslök och sesamfrön.
Tips: Byt ut gulbetor mot rödbeta, palsternacka, edamamebönor, tofu eller stekt svamp.
Ursprung: Buffé nr 1, 2017