Poké bowl med gulbetor, limedressing och sesamsås |
Huvudrätter (492) |
Den hawaiianska ”salladen” poké bowl går att variera i all oändlighet. Prova en vegetarisk poké bowl med gulbetor, svart ris, mango, avokado och cashewnötter. Smaksätt riset med en sesamsås och avsluta med att ringla över en limedressing. | |
4 portioner • 2 dl svart ris (kan bytas mot sushiris) Limedressing • ½ röd chilifrukt • ½ dl japansk soja • 1 msk mirin • 1 msk färskpressad limejuice • 1½ msk finriven ingefära Sesamsås • 1 dl kokosgrädde • ½ dl japansk soja • 2 msk mirin • ¾ dl tahini (sesampaste) • 1 tsk finriven ingefära • ¼ röd chilifrukt • ½ msk färskpressad limejuice • ev flytande honung (alt agavesirap för vegansk) Grönsaker • 500 g gulbetor • ½ gurka • 8 körsbärstomater • 1 salladslök • 2 mogna avokador • 1 mango (gärna lite omogen) • 1 röd chilifrukt • 3 dl färdig kimchi • 2 dl hackad färsk koriander Till servering • cashewnötter • sesamfrön |
|
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Limedressing: Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda med övriga ingredienser. Sesamsås: Mixa kokosgrädde, soja, mirin, tahini, ingefära, chili, limejuice och ev lite flytande honung slätt med en stavmixer. Grönsaker: Skala och koka gulbetorna tills de är al dente, så de har lite tuggmotstånd, 15–30 minuter. Skär sedan i cm-stora tärningar. Blanda de varma gulbetstärningarna med 2 msk av limedressingen (för 4 port). Dela, kärna ur och tärna gurkan fint. Kvarta tomaterna. Skär salladslöken i tunna skivor. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och skär i små tärningar. Skala och skär mangon i små tärningar. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Till servering: Lägg upp ris runt kanterna i skålar (detta för att det inte enbart ska bli ris i bottnen). Ringla lite sesamsås över riset. Fördela kimchi, gurka, tomat, mango, avokado och koriander i skålen. Ringla resten av limedressingen över grönsakerna. Lägg gulbetan i mitten och cashewnötter på sidan. Ringla över mer sesamsås. Toppa med salladslök och sesamfrön. |
|
Tips: Byt ut gulbetor mot rödbeta, palsternacka, edamamebönor, tofu eller stekt svamp. | |
Ursprung: Buffé nr 1, 2017 |