Slambys vegetariska receptsamling

Potatissoppa

Soppa (490)
En mustig och krämig potatissoppa gör du enkelt med detta klassiska recept där potatis, lök, vitlök, buljong, grädde, vinäger, timjan och citron sätter smak. Potatissoppa är dessutom både billigt, mättande och supergott!
Portioner: 4
• 500 g fast potatis (gärna amandine)
• 1 gul lök
• 1 liten vitlök
• 2 msk smör
• 1 msk finhackad färsk timjan
• 7 dl vatten
• 3 dl vispgrädde
• 1 grönsaksbuljongtärning
• 1 msk finrivet citronskal
• 1 - 2 msk vitvinsvinäger
• salt
• svartpeppar
Till servering
• hackade rostade mandlar
• färsk timjan
• bröd
1. Skala potatis, lök och vitlök. Skär potatisen i små tärningar och hacka lök och vitlök.
2. Fräs potatis, lök och vitlök i smöret några minuter tills löken mjuknar.
3. Tillsätt timjan och fräs ytterligare några minuter.
4. Tillsätt vatten, grädde och buljongtärning. Låt koka 10–15 minuter på medelvärme tills potatisen mjuknar.
5. Mixa soppan slät och späd ev med mer vätska. Smaka av med citronskal, vinäger, salt och peppar.
6. Till servering: Häll upp i skålar och toppa med mandel och timjan. Servera gärna med bröd.
Ursprung: Buffé nr 9, 2020.