Slambys vegetariska receptsamling

Falafel 1

Friterade bitar av bondbönor och kikärter
Smårätter (49)
Innan kriget förstörde Beirut var det Levantens pärla - med ett nattliv som sjöd av färg, musik, neonljus, kommers, vitalitet. Arkitekturen hade ett uppsving, butikerna var sprängfyllda med lyxartiklar, det fanns barer med exotiska drinkar, gatustånd med alla sorters varor.
Det var en självsäker, blomstrande, sofistikerad, kosmopolitisk blandning av kulturer och kök. Den här rätten, som är en typisk libanesisk gaturätt, finns idag över hela Mellanöstern, från Damaskus till Jerusalem, från Marrakech till Alexandria. Den finns i hur många varianter som helst - just den här är underbart god, ganska mäktig och väl värd att inkluderas i din repertoar liksom den goda taratorsåsen som serveras till. Den görs på tahini.
36 bitar: 6 portioner
• 250 g skalade torkade bondbönor
• 125 g torkade kikärter
• 8 salladslökar, hackade
• 4 vitlöksklyftor, hackade
• 75 g hackad persilja (ca 2 dl)
• 75 g hackad koriander (ca 2 dl)
• ½ tsk chilipulver
• 2 tsk spiskumminfrön, krossade
• 2 tsk korianderfrön, krossade
• 1 tsk salt
• 2 tsk bakpulver
• jungfruolja, till fritering
Tarator bi tahini (tahinisås)
• 125 g tahini (sesamfröpasta)
• saften av 2 citroner
• 4 vitlöksklyftor, hackade
• salt och nymald svartpeppar
Till servering
• 6 khoubiz (en sorts platta bröd) eller pitabröd
• libanesisk sallad (sallat, lök, tomat, gurka och rädisa)
Blötlägg bönor och ärter var för sig i rikligt med kallt vatten i 24 timmar (eller häll över kokande vatten och låt stå i 4 timmar).
När det är dags att börja laga häller man vattnet av bönorna och ärterna. Lägg dem i en matberedare och kör med hjälp av pulsknappen till en grov röra. Medan motorn går häll i omgångar ner salladslök, vitlök, persilja, koriander, chilipulver, spiskummin, korianderfrön, salt och bakpulver genom tubröret.
Ta valnötsstora bollar av blandningen och forma med händerna 36 små platta bitar.
Fyll en kastrull till en tredjedel med oljan och hetta upp den till 180° eller tills en brödbit blir brun på 40 sekunder. Lägg i bitarna, 6-8 åt gången, och fritera dem i ca 1½ minut, vänd dem en gång under friteringen. Ta upp dem ur oljan med tång eller hålslev, låt dem rinna av på hushållspapper och håll dem varma i ugnen.
Till tahinisåsen lägger man alla ingredienserna i en mixer eller matberedare med 1½ dl hett vatten och kör till en krämig sås. Tillsätt lite extra vatten om det verkar för tjockt. Låt svalna.
Skär en ficka i de varma bröden, lägg 6 varma bitar i varje, fyll på med sallad, droppa över såsen och servera.