Potatis- och fänkålsgratäng |
Tillbehör (489) |
Låt fänkål sätta smak på potatisgratängen! Detta recept på potatis- och fänkålsgratäng är dessutom extra gott då smakrik ost och krispig panko på toppen gör den krämiga gratängen vackert gyllene och härligt frasig. | |
Portioner: 4-6 • 2 fänkål (à ca 250 g) • 1 gul lök • 2 vitlöksklyftor • 3 msk smör • 2 msk hackad färsk timjan • 500 g fast potatis • 4 dl vispgrädde • 2 dl mjölk (3%) • 1 tsk salt • 2 dl panko (asiatiskt ströbröd) • 2 dl riven ost (gärna gruyère eller comté) |
|
1. Ansa och skiva fänkålen tunt. Skala lök och vitlök. Skiva löken tunt och hacka vitlöken. 2. Stek fänkålen och löken i smör på medelvärme ca 20 minuter tills allt är mjukt. Tillsätt vitlök och timjan och stek ytterligare ca 2 minuter. 3. Sätt ugnen på 200°C. 4. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Blanda potatisen med fänkålsfräset, grädde, mjölk och salt. Häll i en smord ugnsform ca 30x20 cm. Grädda i mitten av ugnen 20 minuter. 5. Blanda panko och ost och strö över gratängen. Sätt in i ugnen ytterligare ca 20 minuter. |
|
Ursprung: Buffé nr 9, 2020. |