Slambys vegetariska receptsamling

Potatis- och fänkålsgratäng

Tillbehör (489)
Låt fänkål sätta smak på potatisgratängen! Detta recept på potatis- och fänkålsgratäng är dessutom extra gott då smakrik ost och krispig panko på toppen gör den krämiga gratängen vackert gyllene och härligt frasig.
Portioner: 4-6
• 2 fänkål (à ca 250 g)
• 1 gul lök
• 2 vitlöksklyftor
• 3 msk smör
• 2 msk hackad färsk timjan
• 500 g fast potatis
• 4 dl vispgrädde
• 2 dl mjölk (3%)
• 1 tsk salt
• 2 dl panko (asiatiskt ströbröd)
• 2 dl riven ost (gärna gruyère eller comté)
1. Ansa och skiva fänkålen tunt. Skala lök och vitlök. Skiva löken tunt och hacka vitlöken.
2. Stek fänkålen och löken i smör på medelvärme ca 20 minuter tills allt är mjukt. Tillsätt vitlök och timjan och stek ytterligare ca 2 minuter.
3. Sätt ugnen på 200°C.
4. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Blanda potatisen med fänkålsfräset, grädde, mjölk och salt. Häll i en smord ugnsform ca 30x20 cm. Grädda i mitten av ugnen 20 minuter.
5. Blanda panko och ost och strö över gratängen. Sätt in i ugnen ytterligare ca 20 minuter.
Ursprung: Buffé nr 9, 2020.