Tomat- och paprikagryta med ugnsbakad fetaost |
Huvudrätter (488) |
Prova en ny typ av linsgryta! Röda linser, tomat, lök och paprika utgör basen i denna gryta som vi serverar med ugnsbakad fetaost och bröd. Enkel och smakrik vardagsmat, som är lakto-vegetarisk dessutom. | |
Portioner: 4 • 1 gul lök • 2 vitlöksklyftor • 500 g röd paprika • 800 g tomater • 1 msk olivolja • 3 msk tomatpuré • 1 dl röda linser • 1 tsk torkad oregano • 1 msk konc grönsaksfond • 3 dl vatten • 2 msk olivolja • 1 tsk salt • 2 krm svartpeppar • ev 1 msk rödvinsvinäger • 300 g fetaost • 1 msk olivolja • 1 ½ msk flytande honung Till servering • gärna bröd |
|
Skala och finhacka löken och vitlöken. Dela, kärna ur och strimla paprikorna. Tärna tomaterna. Fräs löken mjuk i oljan i en gryta eller en stor stekpanna på medelvärme ca 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt vitlök, paprika och tomatpuré. Höj värmen och fräs ytterligare ca 10 minuter tills paprikorna mjuknat och fått lite färg. Tillsätt tomat, linser, oregano, fond och vatten. Låt sjuda 10–15 minuter tills linserna är mjuka men har lite tuggmotstånd kvar. Rör om då och då och späd ev med mer vatten. Smaka av grytan med olja, salt, peppar och ev rödvinsvinäger. Sätt ugnen på 225°C. Torka av osten och lägg den i en liten form med bakplåtspapper. Häll på olja. Ställ in i mitten av ugnen 10 minuter. Häll på honungen och baka ytterligare 5–10 minuter tills osten har fått lite färg. Servera grytan med osten och gärna lite bröd. |
|
Ursprung: Buffé nr 8, 2020. |