Slambys vegetariska receptsamling

Bakad rotselleri med kantareller och brynt smör

Huvudrätter (486)
Ugnsbakad rotselleri blir smakrik, mjuk och supergod. Baka halverad rotselleri i ugn och gör en varm dressing med kantareller, brynt smör, äpple, citron och valnötter. Servera rätten som en lyxig men enkel vego mellanrätt eller som huvudrätt.
Portioner: 4
Rotselleri
• 2 små rotselleri (à ca 600 g)
• 2 msk äppelcidervinäger
• ½ dl olivolja
• 1 tsk salt
• 2 krm svartpeppar
Dressing
• 300 g kantareller
• 1 rött äpple
• 2 msk olivolja
• 2 krm salt
• 1 krm svartpeppar
• 50 g smör
• ½ msk finrivet citronskal
• 2 msk färskpressad citronjuice
• 1 dl hackade valnötter
Till servering
• 2 msk finskuren gräslök
Sätt ugnen på 200°C.
Dressing: Ansa svampen och skär i mindre bitar.
Rotselleri: Skala rotsellerin och halvera. Lägg med snittsidan nedåt i en ugnsform. Blanda vinäger, olja, salt och peppar och gnid in. Ställ in i mitten av ugnen ca 1 timme tills rotsellerin är mjuk och fått fin färg. Ös då och då med skyn.
Dressing: Skär äpplet i små tärningar. Stek svampen i olja tills den får lite färg. Krydda med salt och peppar. Lyft upp svampen från stekpannan.
Smält smöret i stekpannan på medelvärme. Ta av stekpannan från värmen när smöret fått en gyllenbrun färg samt doftar nötter och karamell. Låt smöret stå några minuter så att den brynta ”bottensatsen” lägger sig på botten av stekpannan.
Rör ner svamp, äpple, citronskal och -juice och valnötter.
Till servering: Skär rotsellerin i skivor och lägg på ett fat. Ringla över den varma svampdressingen och toppa med gräslök.
Ursprung: Buffé nr 8, 2020.