Slambys vegetariska receptsamling

Zucchini- och tomatgratäng

Huvudrätter (481)
Zucchini och tomat som steks länge i ugnen i en mustig sås, det är gott det!
4 portioner
• 1 gul lök
• 2 vitlöksklyftor
• 150 g champinjoner
• olivolja, att steka i
• 1 stor zucchini, 600 g
• 4 stora tomater, 600 g
• 8 soltorkade tomater i olja
• 2 dl vispgrädde
• 2 msk smaksättning från tomaterna
• 1 tsk torkad timjan
• 2 msk ströbröd
• 1½ dl riven ost
• salt
1. Hacka löken och pressa vitlöken. Skär champinjoner i skivor. Stek lök, vitlök och champinjoner i olivolja i en stekpanna. Löken ska vara glansig och svampen mjuk. Salta. Bred ut det stekta i en smord ugnsfast form.
2. Skär zucchini i tunna skivor och tomater i ½ centimetertjocka skivor. Stek zucchinin i mycket olivolja, den ska få färg. Salta. Varva zucchini och ostekta tomater i formen.
3. Skär soltorkade tomater i bitar, blanda med grädde, tomatsmaksättning, timjan och salt i en bunke. Häll allt över grönsakerna. Strö på ströbröd och riven ost. Ugnsbaka i 175 grader i 1 timme.
Servera gärna med ett gott bröd
Ursprung: https://mittkok.expressen.se/recept/squash-tomatgratang/