Slambys vegetariska receptsamling

Vegetarisk moussaka

Huvudrätter (480)
• 400 g potatis
• 2 aubergine
• 2 msk olivolja
• ½ tsk salt
Tomatsås:
• 2 msk olivolja
• 1 liten gul lök
• 3 vitlöksklyftor
• 400 g krossade tomater
• 3 krm oregano
• 2 krm timjan
• 1 krm kanel
• 1 krm salt
• 1 krm svartpeppar
• 2 lagerblad
• ev. lite honung
Bechamelsås:
• 4 msk olivolja
• 4 msk majsstärkelse
• 5 dl valfri dryck (tex mandeldryck eller mjölk)
• 1 krm finriven muskotnöt
• 1 dl riven ost
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva auberginen i 1 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med olivolja och salta. Sätt plåten mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
3. Hacka gul lök.
4. Hetta upp olja i en såskastrull. Bryn löken och pressad vitlök i cirka 3-5 minuter. Tillsätt krossade tomater och kryddor och låt koka på låg värme i cirka 10 minuter.
5. Skala och skiva potatis, i cirka 0,5 cm tjocka skivor. Lägg åt sidan.
6. Nu till bechamelsåsen. Börja med att riva osten grovt på ett rivjärn.
7. Värm olivoljan i en kastrull och vispa ner majsstärkelse.
8. Tillsätt sedan drycken, lite i taget och rör hela tiden. När den tjocknat rejält är den klar.
9. Tillsätt muskot och den rivna osten. Ta bort från plattan.
10. Lägg hälften av potatisen underst i en ugnsform, sedan hälften av auberginen, sedan hälften av tomatsåsen (OBS! ta ur lagerbladen först) och sist hälften av bechamelsåsen. Återupprepa en gång till.
11. Sätt in i mitten av ugnen i cirka 50-60 minuter. Känn av med en gaffel eller en potatissticka så att potatisen är mjuk.
12. Låt stå en stund så att den kan sätta sig innan den serveras.
Ursprung: https://elenisgrekland.wordpress.com/2018/01/27/vegetarisk-moussaka/