Vegetarisk moussaka |
Huvudrätter (480) |
• 400 g potatis • 2 aubergine • 2 msk olivolja • ½ tsk salt Tomatsås: • 2 msk olivolja • 1 liten gul lök • 3 vitlöksklyftor • 400 g krossade tomater • 3 krm oregano • 2 krm timjan • 1 krm kanel • 1 krm salt • 1 krm svartpeppar • 2 lagerblad • ev. lite honung Bechamelsås: • 4 msk olivolja • 4 msk majsstärkelse • 5 dl valfri dryck (tex mandeldryck eller mjölk) • 1 krm finriven muskotnöt • 1 dl riven ost |
|
1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Skiva auberginen i 1 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med olivolja och salta. Sätt plåten mitt i ugnen i cirka 10 minuter. 3. Hacka gul lök. 4. Hetta upp olja i en såskastrull. Bryn löken och pressad vitlök i cirka 3-5 minuter. Tillsätt krossade tomater och kryddor och låt koka på låg värme i cirka 10 minuter. 5. Skala och skiva potatis, i cirka 0,5 cm tjocka skivor. Lägg åt sidan. 6. Nu till bechamelsåsen. Börja med att riva osten grovt på ett rivjärn. 7. Värm olivoljan i en kastrull och vispa ner majsstärkelse. 8. Tillsätt sedan drycken, lite i taget och rör hela tiden. När den tjocknat rejält är den klar. 9. Tillsätt muskot och den rivna osten. Ta bort från plattan. 10. Lägg hälften av potatisen underst i en ugnsform, sedan hälften av auberginen, sedan hälften av tomatsåsen (OBS! ta ur lagerbladen först) och sist hälften av bechamelsåsen. Återupprepa en gång till. 11. Sätt in i mitten av ugnen i cirka 50-60 minuter. Känn av med en gaffel eller en potatissticka så att potatisen är mjuk. 12. Låt stå en stund så att den kan sätta sig innan den serveras. |
|
Ursprung: https://elenisgrekland.wordpress.com/2018/01/27/vegetarisk-moussaka/ |