Slambys vegetariska receptsamling

Dukkah

Nötig kryddblandning och tunnbröd med olivolja
Smårätter (48)
Föreställ dig en livlig gatumarknad i Kairo - full av tunga dofter, livliga färger, med skimrande soldis och skrik och rop. Det är aldrig tyst, det pratas och skrattas, det är en kakofoni av tutande bilar, barn som drar en i kjolen, gatuförsäljare som uppmanar dig att pröva just deras varor. Jag minns en man i burnus med huva som lutade sig mot ett fruktstånd och doppade en bit tunnbröd i olja och sedan i en besynnerlig brunprickig röra - dukkah, fattigmannens middag eller playboyens lilla munsbit och den perfekta maten att bära med sig. Den brukar serveras med labneh (mjukost i form av bollar), örtkryddor, inlagd chili, skivade tomater eller rädisor. Gott? Det är himmelskt! Ha lite till hands i skafferiet
350 g: 8 portioner
• 4 tunnbröd, t.ex. pitabröd, värmda
• jungfruolja, att doppa i
Dukkahblandning
• 100 g sesamfrön
• 75 g hasselnötter
• 50 g rostade kikärter (garbanzos)
• 50 g korianderfrön
• 25 g spiskumminfrön
• 1 tsk salt
• ½ tsk hel svartpeppar
• 1 tsk torkad timjan
• 2 msk milt paprikapulver (kan uteslutas)
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de är gyllene. Rosta hasselnötterna och kikärterna i samma heta stekpanna i 4-5 minuter eller tills de doftar aromatiskt. Ta upp och ställ åt sidan. Ta undan 2 msk kikärter.
Rosta korianderfröna och spiskumminfröna tills de mörknat och låt dem sedan svalna. Blanda alla ingredienserna till dukkah (utom paprikapulvret) i en skål och mal dem sedan i en elektrisk kryddkvarn eller stöt dem i mortel. Rör i paprikapulvret och de hela kikärterna och servera med en separat skål olivolja. Tunnbröd rivet i bitar doppas först i olivolja och sedan i dukkah.

(Garbanzos kan man köpa i hälsokostbutiker och butiker med varor från Indien och Mellanöstern.)